Oldalak

kedd, február 01, 2011

Van elég takarmány Magyarországon

Magyarországon elegendő mennyiségű gabonaalapú takarmány áll rendelkezésre a takarmányozási igények kielégítésére.

Ugyanez a helyzet Európában is. Az információt az Európai Unió illetékes munkacsoportjában és a Nemzetközi Gabonatanács 2011. január 20-i jelentésében is megerősítették.

Csak kukoricából a hazai felhasználási igényeken túlmenően több mint 3 millió tonna termett Magyarországon.

Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy a takarmányárak – világpiaci, európai és hazai szinten is - a korábbiakhoz és a kívánatoshoz képest magasak.

A mezőgazdasági termékek – így a gabonafélék - árának nagymértékű ingadozásának kérdésével éppen ezért már a világ 19 legnagyobb gazdasággal rendelkező országát és az Európai Uniót tömörítő G20-ak szervezet is intenzíven foglalkozik.

A jelenlegi piaci környezetben az agárkormányzat nem tervez állami gabonafelvásárlást, hiszen az csak tovább emelné az amúgy is magas piaci árakat. A kormányzat más eszközökkel igyekszik az állattenyésztő gazdálkodók számára segítséget nyújtani. 2011-ben a tavalyinál jóval nagyobb támogatást - összesen 47 milliárd forintot - biztosítunk az állattenyésztéshez kapcsolódó különböző támogatási jogcímekre. Folyamatban van az érintettek körére meghirdethető kedvezményes hitelkonstrukció kidolgozása, mely segítséget jelenthet a termelés fenntartásához.

Az elmúlt napokban számos ellentmondó és nyugtalanító hír jelent meg a gabonaalapú takarmány helyzetről, ami a hazai állattenyésztés számára kedvezőtlen piaci mozgásokat okozott.

A vidékfejlesztési tárca a továbbiakban is mindent lehetséges intézkedést megtesz a takarmánypiac és az állattartók helyzetének stabilizálásáért.

forrás: kormany.hu

Nincsenek megjegyzések: