Oldalak

péntek, február 04, 2011

Küszöbön a takarmányháború?


A somogyi gazdák és tenyésztők szerint a búzahajó már elúszott. Most pedig a tengeri is elszáll. Importra szorulhatunk gabonából. A minisztérium cáfol.
A somogyi gazdák többsége már túladott a kukoricán. Átlagosan a megyében 30 százalékkal kevesebb tengeri termett idén. A MAGOSZ megyei elnöke azt mondja: sokan a leszerződött mennyiséget sem tudták értékesíteni. Nyomott áron, 30 ezer forintért kénytelenek voltak odaadni a takarmánynak valót.
A somogyi kukorica jó része is -a búzához hasonlóan- már külföldre került. A kereskedők Olaszországba, Líbiába és Tunéziába szállították. Az egyik legnagyobb dél- dunántúli felvásárló cég szerint az itthoni tápkeverő üzemek –a malmokhoz hasonlóan- nem tudnak a mostani áron nagy mennyiséget felvásárolni. Az ukrán gabona válság miatt a kukorica ára ugyanis duplájára ugrott. És a hiányról szóló hírek miatt napról-napra emelkedik.

A sertés tenyésztők többségének pedig néhány hétre elegendő készlete van. Ezt erősítette meg egy kiskorpádi tenyésztő, Fülöp János is.
A magas takarmányárak miatt a baromfi hús már biztosan drágulni fog. Márciustól 20-25 százalékos áremelkedésről beszélnek. A sertéshúst egyelőre nem tudják drágítani. A Németországból behozott olcsó disznó miatt tartaniuk kell azt.

Az elmúlt években Somogyban minden harmadik gazda abbahagyta az állattenyésztést. A megyében mindössze hat komoly sertés telep maradt. Az állat állomány is 40 százalékkal kevesebb, mint 10 éve.
Miközben nőnek a takarmányárak, a sertés és a baromfi felvásárlási ára csökken.
A Baromfi Terméktanács azonnali állami beavatkozást vár a takarmányhiány megoldására. Szerintük az államnak felvásárlással kellene a határokon belül tartani a gabonát. Ellenkező esetben Magyarország tartós importra szorul baromfi és sertés húsból.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint Magyarországon elegendő mennyiségű gabonaalapú takarmány áll rendelkezésre. Az információt az Európai Unió illetékes munkacsoportja és a Nemzetközi Gabonatanács  is megerősítette.

A Baromfi Termék Tanács szerint félmillió tonna takarmánykukorica azonnali felvásárlásáról kellene intézkednie a kormánynak a takarmányvásárlást ösztönző forgóeszközhitel-konstrukció kidolgozása mellett. A szervezet honlapján közzétett állásfoglalás szerint az állami felvásárlás segíthetne abban, hogy a még meglévő árukészletek ne hagyják el az országot, az állattenyésztő vállalkozások pedig gyorsabban takarmányokhoz jussanak.
forrás: kapos.hu

Nincsenek megjegyzések: