Oldalak

szombat, február 05, 2011

Megugrottak a takarmányárak - óriási bajban vannak a sertéstenyésztők!

A világpiaci árak elszabadulásának feltehetően az az oka, hogy árutőzsdei spekulánsok manipulálják a kukorica és a búza árát.


Akár minden harmadik, negyedik sertéstelepet felszámolhatják a következő hetekben. A takarmány árak ugyanis néhány nap alatt az egekig kúsztak itthon és külföldön egyaránt. A világpiaci árak elszabadulásának feltehetően az az oka, hogy árutőzsdei spekulánsok manipulálják a kukorica és a búza árát. A sertéstenyésztők szövetsége szerint az uniós és hazai támogatások előrehozásával, az áfa csökkentésével lehetne elérni leginkább, hogy a magyar sertéshús ne tűnjön el a pultokról.
 
Az egyik újlengyeli sertéstelepen a takarmány teszi ki a költségek 80 százalékát. A telephelyen van állítólag a világ legnagyobb sertése, ami sokba kerül, mert háromszor annyit eszik, mint a többi állat. Lehet, hogy az állatok hamarosan a vágóhídon végzi a többiekkel együtt. A takarmány ára ugyanis folyamatosan emelkedik. Egy év alatt megduplázódott, miközben az élő sertés átvételi ára inkább csökken.

Most 280 forintért veszik át a vágóhidakon az állatokat. Ahhoz, hogy ne legyen veszteséges a tenyésztés 340-350 forintra kellene az áraknak felmenni. 

"A takarmányárak drasztikus elszabadulása maga után fogja vonni az állomány kényszerkivágását. Nagyon sokan egyszerűen nem képesek már megfinanszírozni ezt a mérhetetlenül magas árat és ráfognak kényszerülni arra, hogy az állományukat csökkentsék" – nyilatkozta Tugyi Endre László, sertéstenyésztő.

Azért magasak itthon az árak, mert a világpiacon is azok. A külföldi árutőzsdéken néhány nap alatt eddig még soha nem tapasztalt módon ugrottak meg az árak. Ennek legfőbb oka, hogy spekulatőrök uralják a kukorica és a búza piacot. 

"Semmilyen olyan eszköz nincsen arra vonatkozólag, hogy drasztikusan ezeket a gabona árakat csökkentsük. Semmi mód nincs rá, hiszen ezek világpiaci árak” – közölte Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára.

A magyar termelők nem tudnak árat emelni, mert Németországból a dioxin botrány kipattanása óta nagyon olcsó sertéshús jön be az országba. 

"Megoldás lehet az állam részéről az állami készletek biztosítása a termelők részére, az áfa csökkentés nagyon lényeges, a feketegazdaság rendkívüli módon történő visszaszorítása, ezen kívül a különböző uniós és magyar támogatások előrehozása" – mondta Németh Antal, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke.
 
A Híradó információi szerint a szaktárcánál már vizsgálják, hogyan lehetne a bajban lévő sertéstenyésztőkön segíteni.

forrás: hirado.hu

Nincsenek megjegyzések: