Oldalak

hétfő, február 28, 2011

Nyílt levél a Magyar Köztársaság Miniszterelnökéhez

Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök  Úr Részére

Tisztelt Miniszterelnök Úr !

Mindenekelőtt meg kell köszönnünk az a költségvetési Vidékfejlesztési Minisztériumi forrást, mely biztosítja a korábbi támogatásaink részbeni kifizetési lehetőségeit. Ugyanakkor ami nem volt túl sok tegnap , holnapra már sajnos nagyon kevés . A magyar sertés ágazat évek óta lassú lejtmenetben van, de most olyan károkat fog elszenvedni gyors kormányzati beavatkozások nélkül, amelyek világháborús időszakok jellemzői voltak. A magyar baromfi ágazatot is súlyosan érintő gabonák ára mindenhol a világon a duplájára nőtt, amelyet a húsárakban nem tudunk lekövetni, részben az import, részben a fogyasztók árérzékenysége  miatt. Mindezért azt javasoljuk, a kormány a még itthon 2 hónapig meglévő, és gyors ütemben külföldre vándorló  kukorica készletből vásároljon fel-pl. a Tartalékgazdálkodási Igazgatóságon keresztül- min.100 ezer tonna kukoricát , és azoknak az állattenyésztőknek, akik nem tudnak mit etetni, 2011 végéig, 3 hónapos türelmi idővel, kamatmentes fizetési határidővel biztosítson a rendszer vásárlási lehetőséget. Módot kell adni arra is, hogy év végéig a termelők az új termésből vissza tudják adott esetben szolgáltatni a korábban igényelt kukorica mennyiséget.  Az éves kamata ennek a konstrukciónak elenyésző ahhoz a kárhoz képest, amely be fog következni takarmányhiány esetén.  E mellet kérjük, hogy a  múlt évi állatjóléti támogatását az említett ágazatoknak azonnal fizesse  ki teljes összegben a Minisztérium, a csak jövőre esedékes, de idén pályázható  állatjóléti támogatását az ágazatoknak hozzuk előre ez évre negyedévenkénti kifizetéssel, vagy egy előleg fizetési konstrukcióval juthassanak hozzá az állattartók, mert égetően szükség van minden forrásra ebben a kritikus időszakban. Mindezek az intézkedések a túléléshez kellenek, további intézkedésekre is szükség van, de csak akkor, ha a sertés és baromfi ágazat Magyarországon megmarad./ az eddigi kötelező beruházások pl./

Miniszterelnök Úr ! Jelenleg minden egyes előállított sertésen a gazdáknak 6-8 ezer ft veszteségük van,- önköltség élő kg-onként 370 ft, értékesítési ár 300 ft- emiatt elindult az állományok kivágása akár 1,5 millió sertést jelentve, mely a hazai állomány 50 %-a. E helyett adott esetben drága, pl. német importot kell majd hozni, miközben több tízezer magyar munkahely fog megszűnni. 
Javaslatainkat e tárgyban több mint fél éve tesszük mindannyiunk érdekében, a tárca ősz óta leendő forgó eszköz hitelt ajánl az amúgy már teljesen eladósodott gazdáknak. Ez általában, normál helyzetben, a betakarítás időszakában elég szokott lenni, de sajnos azon már túl vagyunk, és kereskedőknél lévő  gabona árak azóta megduplázódtak, fedezetük a hitelre a gazdákban ebben a helyzetben már nincs.
A fentiek miatt kérem szíves közbenjárását sok gazdatársunk nevében, akik egy élet munkáját lesznek kénytelenek hamarosan feladni, elbocsátani a dolgozóikat, akik az alkalmazotti munka megszűnése után segélyre kell hogy bejelentkezzenek, ezzel is növelve az amúgy is nagyarányú vidéki munkanélküliséget.


Munkájához sok sikert kívánunk!

Tisztelettel:
Magyar Sertéstartók Szövetsége         

Nincsenek megjegyzések: