Oldalak

csütörtök, február 24, 2011

Hatalmas tüntetés készül Budapesten- utcára vonulnak a sertéstenyésztők

Az MSSZ két héten belül demonstrációt szervez, ha nyílt levelére nem érkezik érdemi kormányzati reakció.

Nyílt levelet küld Orbán Viktor miniszterelnöknek a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) – erősítette meg az agromonitor.hu-nak Sákán Antal, az érdekképviselet elnöke. Az MSSZ két héten belül demonstrációt szervez, ha nyílt levelére nem érkezik érdemi kormányzati reakció. A szervezet szerint a mintegy 3 milliós sertéslétszám a közeljövőben 200-300 ezer darabbal biztosan csökken, de akár 1,5 milliós állománykivágás is lehet, mivel a termelők ma a felnevelt hízókon 6-8 ezer forintot buknak a drasztikus takarmánydrágulás miatt. Az MSSZ sürgeti, hogy a kormány a hazai készletekből vásároljon fel takarmánykukoricát és az állattartóknak biztosítson vásárlási lehetőséget kamatmentes fizetési határidővel. A szövetség emellett szorgalmazza, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) fizesse ki a tavalyra és az idénre járó ágazati állatjóléti támogatásokat.
Orbán Viktor miniszterelnökhöz intéz nyílt levelet a Magyar Sertéstartók Szövetsége, mert megítélése szerint a sertéságazatban kormányzati beavatkozások nélkül „világháborús” károk keletkezhetnek. Sákán Antal, az MSSZ elnöke az agromonitor.hu-val azt közölte, hogy az érdekképviselet a dokumentumot várhatóan e hét második felében teszi közzé. Hozzátette: ha a nyílt levélre nem érkezik érdemi kormányzati reakció, a szövetség két héten belül demonstrációt szervez. (Mint ismert, az érdekképviselet a közelmúltban már elküldött egy levelet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, amelyben a „meghirdetett nemzeti együttműködés keretén belül” intézkedési javaslatokat fogalmazott meg).
Az MSSZ szerint a sertéstartók a hízók értékesítésén ma 6-8 ezer forintot buknak, mivel a duplájára nőtt gabonaárakat nem lehet érvényesíteni a húsárakban a fogyasztók árérzékenysége miatt. Ezért a mintegy 3 millióra tehető mai sertéslétszám csökkenése várható. A visszaesés gyors kormányzati intézkedések esetén is 200-300 ezer darabos lehet, beavatkozások nélkül pedig elérheti a 1,5 milliót is. Így az egyébként is rendkívül szűkösnek tartott jelenlegi sertésállomány megfeleződése sem kizárt – véli a szövetség.
szerző: agromonitor.hu
forrás: vg.hu

Nincsenek megjegyzések: