Oldalak

szerda, február 16, 2011

A dioxin-botrányt megúsztuk, de ezt már nem fogjuk?

Megjósolhatatlan, mennyivel, de gyorsuló ütemben zsugorodik idén a magyar állattenyésztés a tavalyi aratás óta duplájára emelkedett takarmányárak miatt. Több telep leállt a malacállomány növelésével, sőt sok helyen már az anyakoca-állományt küldik akár súlyon és áron alul is vágóhídra.

Csak a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Sertéstenyésztők Országos Választmánya keddi ülésén három nagyobb, évi több ezer hízó kibocsátású telep bezárásáról számoltak be a megyei képviselők. Több telep leállt a malacállomány növelésével, sőt sok helyen már az anyakoca-állományt küldik akár súlyon és áron alul is vágóhídra, csak hogy ne kelljen etetni.

Tavaly decemberben 2,4 százalékkal, hárommillióra csökkent a hazai sertésállomány, idén ez folytatódik. A termelők elsősorban likviditási gondok miatt nem képesek takarmánykukoricát beszerezni hivatalos úton. Szabadpiaci készletek nincsenek, a raktáron lévő terményt pedig a tulajdonosok további áremelés reményében nem adják. 

A MOSZ szeretné elérni, hogy az ágazat megerősödéséig függesszék fel a hatósági díjfizetési kötelezettségeket, a kormány célzottan tegye elérhetővé számukra a tartalék gabonakészleteket, illetve hosszabbítsák meg a telepkorszerűsítési pályázatok megvalósítási határidejét.
A mostani takarmányárak száz forint veszteséget termelnek a tenyésztőknek kilogrammonként. A felvásárlási árak reálértéken számolva 2008 óta stagnálnak, és kilogrammonként mintegy 70 forinttal maradnak el a 2004–2006-os áraktól.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a múlt héten ígéretet tett az állatjóléti támogatások gyorsított kifizetésére és új hitellehetőségek mielőbbi piacra dobására. A költségvetési stabilitási tartalék 17,8 milliárd forint zárolást tartalmaz a VM-nél, s ez a MOSZ szerint komolyan veszélyezteti az állattartóknak eddig tett ígéretek megvalósulását.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár egyelőre nem tudott reagálni a sertéstartók aggodalmaira, mivel még most egyeztetnek, mely területek finanszírozását érinti majd az elvonás. Az már most látszik, hogy a 2011-re szóló állatjóléti támogatási kereteket nem emelik.A meglévő vállalkozások életben tartása a cél, a tárca lehetőségeihez mérten mindent megtesz – mondta Feldman. Ezek az intézkedések azonban az alapproblémát nem oldják meg, jó esetben csak elnyújtják a termelők agóniáját, mivel a takarmányárak előreláthatólag nem csökkennek jelentősen az aratás után sem.

forrás: napi.hu


erről a témáról más hírforrásokon is olvashat: 

Nincsenek megjegyzések: