Oldalak

péntek, február 18, 2011

A válság ellenére is kelendő a mangalica

A mangalicaipart is sújtja a válság, például úgy, hogy a takarmány ára megkétszereződött. Ennek ellenére a mangalica piaca stabil - mondta az InfoRádiónak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

A mangalica olyan prémiumtermék, amelynek stabil a kereslete és nem annyira árérzékeny - mondta az InfoRádiónak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke, aki hozzátette: a normál sertés árának többszöröséért is megvásárolják a mangalicatermékeket.

Tóth Péter azonban hozzátette: ezt a piacot is érintette a válság, és a takarmány árának a megkétszereződése a mangalicatenyésztőket is nehéz helyzetbe hozta. 

Arra számítunk, hogy nem csillapodik a spekulatív módon megemelkedett takarmányár, így a mangalicatermékek ára is emelkedni fog - emelte ki az egyesület elnöke, aki szerint a mangalicaipart nem Magyarországon, hanem külföldön húzzák. A megmentésében is külföldi cég (egy spanyol sonkagyár) segédkezett. 

Az osztrákoknak is sokat köszönhetünk: a kilencvenes években, amikor a mangalica itthon már nem kellett senkinek, és mindenki szabadulni akart tőle, hobbi szinten Ausztriában pár százas nagyságrendben elkezdték tartani. Ausztriának köszönhető, hogy Finnországtól kezdve az Egyesült Államokig vannak mangalicaállományok - magyarázta Tóth Péter, aki hangsúlyozta: csak a magyar állammal szövetkezve tudnának úgy fellépni, hogy hirdetnék a magyar imázst és magyar eredetmegjelöléssel kerülnének piacra a termékek.

forrás: inforadio.hu

Nincsenek megjegyzések: