Oldalak

péntek, február 11, 2011

Az állam nem lesz takarmánypiaci szereplő, indítják a támogatásokat

Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nem kíván takarmánypiaci szereplővé válni, igyekszik viszont minél hamarabb indítani azokat a támogatásokat, amelyek az állattartók likviditási helyzetét javítják - mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Egy esetleges gabonavásárlásnak csak árfelhajtó hatása lenne az egyébként is magas árakkal rendelkező gabonapiacon, ez pedig nem lenne szerencsés egyik abrakfogyasztó ágazat számára sem több kár származna belőle, mint haszon. A szerdai megbeszélésen ez a téma már nem is volt előtérben a gabonaágazat és az abrakfogyasztó ágazatok szereplői között - tette hozzá Feldman Zsolt.
A prioritás most azoknak az Európai Unió által engedélyezett nemzeti támogatásoknak a minél magasabb mértékű és minél gyorsabban történő folyósítása, amelyek jelenleg rendelkezésre állnak és adhatók. Ilyenek az állatjóléti támogatások, az állati hulla elszállítását szolgáló finanszírozási forma, vagy éppen az állatbetegségek megelőzésére szolgáló támogatás.
A megbeszélésen jelen volt ágazati képviselők a likviditási helyzet javítása érdekében a támogatások minél gyorsabb kifizetését tartották a legfontosabbnak, a támogatásokat lehívó ágazatok ebben az ügyben egységes álláspontot képviseltek - húzta alá a helyettes államtitkár.
Emlékeztetett: a költségvetés tervezésekor a szaktárca már számított ezekre a kifizetésekre, hiszen az adható támogatásokat a 2011-es költségvetésbe betervezte a minisztérium. Ezt azt jelenti, hogy állatjóléti támogatásokra 10 milliárd - sertés esetében 6 milliárd, a baromfinál 4 milliárd - forint áll rendelkezésre, ami a 2010. évi igények utófinanszírozása, és ez a maximum. Az állati betegségek megelőzésére fordítható támogatás nagyságrendje 7 milliárd forint, az állati hulla elszállítására pedig 2,5 milliárd forint támogatást tervez a tárca úgy, hogy ebben szintén benne van a 2010. évi igények finanszírozása is.
A tavaly felfüggesztett támogatási jogcímeket tehát a tervek szerint úgy írja majd ki a VM, hogy a tavaly érvényesíteni nem tudott, ilyen típusú számlák után is le lehet hívni majd a támogatásokat - hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.
A szerdai minisztériumi megbeszélésen a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és kereskedők Szövetsége, a Vágóállat- és Hús Terméktanács és a Baromfi Terméktanács képviselői vettek részt. A Baromfi Terméktanács félmillió tonnás állami kukoricafelvásárlást sürgetett a szerdai megbeszélésre készített javaslatcsomagjában, a takarmányhiány kialakulásának megelőzésére.

forrás: kormany.hu

Nincsenek megjegyzések: