Oldalak

csütörtök, február 24, 2011

Nyílt levelet küld Orbán Viktornak a sertésszövetség - A válság miatt két héten belül demonstráció jöhet

Nyílt levelet küld Orbán Viktor miniszterelnöknek a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) – erősítette meg az agromonitor.hu-nak Sákán Antal, az érdekképviselet elnöke. Az MSSZ két héten belül demonstrációt szervez, ha nyílt levelére nem érkezik érdemi kormányzati reakció. A szervezet szerint a mintegy 3 milliós sertéslétszám a közeljövőben 200-300 ezer darabbal biztosan csökken, de akár 1,5 milliós állománykivágás is lehet, mivel a termelők ma a felnevelt hízókon 6-8 ezer forintot buknak a drasztikus takarmánydrágulás miatt. Az MSSZ sürgeti, hogy a kormány a hazai készletekből vásároljon fel takarmánykukoricát és az állattartóknak biztosítson vásárlási lehetőséget kamatmentes fizetési határidővel. A szövetség emellett szorgalmazza, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) fizesse ki a tavalyra és az idénre járó ágazati állatjóléti támogatásokat. Az MSSZ a nyílt levél tervezetét több agrár-érdekképviseletnek is megküldte, de információink szerint a dokumentumot egyikük sem írja alá.
Orbán Viktor miniszterelnökhöz intéz nyílt levelet a Magyar Sertéstartók Szövetsége, mert megítélése szerint a sertéságazatban kormányzati beavatkozások nélkül „világháborús” károk keletkezhetnek. Sákán Antal, az MSSZ elnöke az agromonitor.hu-val azt közölte, hogy az érdekképviselet a dokumentumot várhatóan e hét második felében teszi közzé. Hozzátette: ha a nyílt levélre nem érkezik érdemi kormányzati reakció, a szövetség két héten belül demonstrációt szervez. (Mint ismert, az érdekképviselet a közelmúltban már elküldött egy levelet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, amelyben a „meghirdetett nemzeti együttműködés keretén belül” intézkedési javaslatokat fogalmazott meg).
Az MSSZ szerint a sertéstartók a hízók értékesítésén ma 6-8 ezer forintot buknak, mivel a duplájára nőtt gabonaárakat nem lehet érvényesíteni a húsárakban a fogyasztók árérzékenysége miatt. Ezért a mintegy 3 millióra tehető mai sertéslétszám csökkenése várható. A visszaesés gyors kormányzati intézkedések esetén is 200-300 ezer darabos lehet, beavatkozások nélkül pedig elérheti a 1,5 milliót is. Így az egyébként is rendkívül szűkösnek tartott jelenlegi sertésállomány megfeleződése sem kizárt – véli a szövetség.


A helyzet kezelése érdekében – derül ki az MSSZ levéltervezetéből – a kormánynak legalább 100 ezer tonna takarmánykukoricát fel kellene vásárolnia az állami tulajdonban lévő Tig Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. közreműködésével. E készletből pedig - három hónapos türelmi idő és kamatmentesség mellett – az év végéig takarmányvásárlási lehetőséget kellene biztosítania azoknak az állattenyésztőknek, akik most nem tudnak mit etetni állataikkal. A szövetség számításai szerint e konstrukció kamatköltsége egymilliárd forint lenne. A szervezet emellett sürgeti, hogy a VM fizesse ki a tavalyról járó sertéságazati állatjóléti támogatásokat, a jövő évben esedékes kiutalásokat pedig - negyedéves bontásban – ez évre hozza előre. 
Az MSSZ a nyílt levél tervezetét megküldte a Magyar Agrárkamarának, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének, a Baromfi Termék Tanácsnak, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezetnek és Terméktanácsnak (VHT) is. Információink szerint az érdekképviseletek várhatóan nem írják alá a dokumentumot. Több közülük ugyanakkor a napokban szintén állami beavatkozásokat sürgetett az állattenyésztési pozícióromlás megakadályozására.


Mint ismert, a VM korábban közleményben szögezte le, hogy a tavalyinál jóval nagyobb, összesen 47 milliárd forint támogatást kíván biztosítani az állattenyésztési feladatokra 2011-ben. A tárca tájékoztatása szerint a források egyrészt segítik a tenyésztő szervezeteket, megteremtve ezzel a hazai állatfajták nemesítésének, fenntartásának kereteit. Másrészt – hívta fel a figyelmet a minisztérium – az előző kormány alultervezte a tavalyi állattenyésztési pénzeket, ezért több jogcímet (az állatbetegségek megelőzésének vagy az állati hullák elszállításának támogatását) le kellett állítani az elmúlt év második felében. E forrásokat a tárca az idei költségvetésben kívánja biztosítani úgy, hogy az elmúlt évi igényeket visszamenőleg is kielégíti. A sertéstermelők állatjóléti támogatására pedig az Európai Unió által megengedett legmagasabb összeget, 6 milliárd forintot folyósítja 2011-ben.
A korábbi VM-közlemény azzal támadta Sákán Antalt, hogy  - az előző kormány tanácsadójaként - 2008. februárja és 2010. június 30-a között összesen 19 millió 150 ezer forint megbízási díjat kapott, amely először havi 650 ezer, később 700 ezer forintnak felelt meg. A tárca megfogalmazása szerint abban az időszakban, amikor a magyar sertéságazat katasztrofális helyzetbe került, az MSSZ elnöke tanácsokkal látta el a minisztérium szocialista vezetését. Néhány szakmai színezetű közleményen kívül nem hallatta hangját, nem biztatta tettekre az előző kormányt – fogalmazott korábbi közleményében a VM.

forrás: agromonitor.hu

Nincsenek megjegyzések: