Oldalak

péntek, február 25, 2011

A takarmányban 0,1 százalék lehet a nem engedélyezett GMO - A döntés a szójaimportnak kedvez

Minősített többséggel megszavazta az unió szabályozó testülete (Regulatory Committee), hogy az EU-ban felhasznált takarmányok legfeljebb 0,1 százalékban tartalmazhassanak olyan genetikailag módosított szervezeteket (GMO), amelyek az unióban nem engedélyezettek. A 0,1 százalékos küszöb az eddigi „zéró toleranciát” váltja fel. A leginkább GMO-ellenes tagországok közül  Magyarország és Franciaország is igennel szavazott. Szakértők szerint a határérték bevezetését az kényszerítette ki, hogy a közösségi piacon takarmányhiányos helyzet alakult ki, miközben a felvásárlási árak az „egekbe szöktek”. A könnyítés elsősorban a szójabehozatalnak kedvezhet, mivel a legtöbb uniós tagállam – köztük Magyarország – e növényből nettó importőrnek számít. Ugyanakkor az exportáló országokban az új GMO-s szójafajták gyorsabban jelennek meg, mint ahogy azokat a meglehetősen lassú brüsszeli apparátus engedélyezi, így az ilyen GMO-kat tartalmazó szállítmányokat eddig vissza kellett fordítani. A szabályozó testület minősített többsége azt jelenti, hogy az ügyet nem kell a környezetvédelmi miniszterek tanácsülése elé vinni, hanem a módosítást az unió hivatalos lapjában közzé lehet tenni és hatályba lehet léptetni.
Ezentúl 0,1 százalékban tartalmazhatnak az unióban forgalmazott takarmányok olyan GMO-kat, amelyek felhasználása az EU-ban nem engedélyezett – határozott a napokban a tagországok szakértőiből álló Regulatory Committee. Hazai szakértők a döntést áttörésként értékelik, mivel a testület minősített – kétharmados – többséggel hozta meg állásfoglalását. Az agromonitor.hu értesülései szerint a leginkább GMO-ellenes tagállamok közé tartozó Magyarország és Franciaország is igennel szavazott. A minősített többségre GMO-ügyben eddig egyszer volt példa, amikor a testület egyetértett azzal, hogy bővüljön az Európai Bizottság (EB) közös kutatóközpontjának (JRC) költségvetése – húzták alá hazai szakértők.
A testület az EB előterjesztése alapján döntött a 0,1 százalékos határérték bevezetése mellett. Értesüléseink szerint a grémium magyar felvetésre egy olyan mérésmódszertani javaslatot is elfogadott, amely több módosított gén együttes kimutatására irányul a GMO-s növényekben. A minősített többség azt jelenti, hogy az ügyet nem kell az uniós környezetvédelmi miniszterek tanácsülése elé terjeszteni, hanem a 0,1 százalékos határértéket ki lehet hirdetni és hatályba lehet léptetni az unió hivatalos lapjában.
Szakértők szerint a mostani döntést egyértelműen az kényszerítette ki, hogy az uniós takarmánypiacon feszült helyzet alakult ki. A gyenge tavalyi termés miatt a felvásárlási árak emelkednek, ezért szükség van az importra. A 0,1 százalékos határérték pedig a behozatalt könnyíti, mert mostanáig a nem engedélyezett GMO-kat tartalmazó szállítmányokat minden esetben vissza kell fordítani a „zéró tolerancia” alkalmazása miatt.

forrás: agromonitor.hu

Nincsenek megjegyzések: