Oldalak

péntek, február 04, 2011

Eltűnhet-e a magyar sertéshús a magyar fogyasztó asztaláról?


Közlemény
2011.02.01.
A Vágóállat és Hús Terméktanács, mint a termékpályán működő érdekegyeztető fórum a fogyasztók szempontjából is áttekintette a hazai sertéshelyzetet és kétségesnek találta azt, hogy a jelenlegi körülmények között lesz-e olyan sertéstartó, aki ezen a termékpályán kíván továbbra is működni, valamint lesz-e olyan új vállalkozó, aki itt kíván befektetni és biztonságos, jó minőségű sertéshússal látja majd el a hazai fogyasztót.
A világ több részén a rendkívüli időjárás következtében a takarmánynövények - különösen a szemes gabonafélék -terméskiesése a takarmányárak drasztikus növekedését eredményezte Magyarországon is, ami főként az abraktakarmányt fogyasztó ágazatoknál, így  a sertés és baromfi ágazatnál a költségek drasztikus, mintegy 30-40 %-os emelkedését okozta és takarmányhiányhoz is vezethet.
A takarmányárak növekedése az élőállat értékesítési árak egyező tendenciájú emelkedését kényszeríti ki. A kívánatos árnövekedés helyett a németországi dioxinbotrány a fogyasztói bizalom megingásához vezetett, a sertés-termékek iránti kereslet és az árak a növekedés helyett jelentős mértékben csökkentek. Jelenleg túlkínálat a jellemző.
A kialakult helyzetben a magyar sertéságazatban a korábbiakban is csak minimális eredményt hozó tevékenység kigazdálkodhatatlan veszteségbe fordult.
A sertéshús túlkínálat levezetése érdekében az EU sertéshús bizottsága magántárolás bevezetését határozta el. Ez az intézkedés enyhíti ugyan a feldolgozóiparra nehezedő feszültséget, de tovább rontja a hazai sertéstartók helyzetét, mivel ez a hazai vágósertés kereslet és az élőállat-árak további csökkenéséhez vezethet, ami a magyar sertéstermelés megszűnésével egyenlő. Ezt sem a magyar emberek, sem a magyar agrárvezetés nem engedheti meg. Ángyán József a VM parlamenti államtitkára is ezt erősítette meg, amikor kijelentette: „Első a hazai piac, ez nemzetbiztonsági kérdés”.
Azonnali segítségre van szükség!
Mindehhez az állami beavatkozáson kívül (intervenciós takarmányfelvásárlás, igazgatási intézkedések, ÁFA és egyéb járulék terhek csökkentése, hazai és EU támogatások –magántárolás, állatjóléti támogatások megnövelése, havi kifizetése, kedvező feltételű hitelek, stb.), a sertéstermelők, feldolgozó üzemek és a kereskedelem szoros partneri  együttműködése (nyomonkövetés, hiteles eredetigazolások, feketegazdaság elleni fellépés, teljes körű információs rendszer, stb.) továbbá a hatóságok  (állategészségügy, NAV, rendőrség, fogyasztóvédelem) igen kemény, hatékony eszközöket alkalmazó együttműködése és a fogyasztók aktív támogatása (információk adása, visszajelzések, a hazai termékek előnyben részesítése) szükséges.
A VHT - a szakigazgatással együttműködve - részletes operatív programjavaslatot dolgoz ki, de megvalósítása lehetetlen a hazai fogyasztók támogatása nélkül.
Kérjük a lakosságot, keresse a magyar sertéshúst és a magyar hústermékeket!

forrás: vht.hu

Nincsenek megjegyzések: