Oldalak

hétfő, május 18, 2009

Termőfölddel kapcsolatos adatok Romániából

Bukarest, 2009. május 15.


A román Agrár- Vidékfejlesztési és Erdészeti Minisztérium közzétett a román termőföldről adatokat.

Romániában jelenleg a 13,9 millió ha megművelhető termőföldből kis gazdaságok (akár 1 ha alattiak) tulajdonában van 9,1 millió ha, nagyobb befektetők kezében 4,8 millió ha terület van, ezen gazdaságok nagysága elérheti akár a 6-7000 ha-t is. A földterületek nagysága nagyon elaprózódott, az átlagos birtokméret 2,2 ha, az európai uniós átlag 19 ha.

A ténylegesen megművelt földterület 2008-ban mindösszesen 7-8 millió ha között volt, a többi parlagon hevert. Ugyanakkor minden román állampolgárra átlagosan 0,42 ha megművelt földterület jut, ez jónak számít, mivel az európai uniós átlag 0,236 ha/ lakos. Az 1 hektárra vetített agrárbefektetések szempontjából Románia messze az utolsó helyen áll, ha egyéb kelet-európai országokhoz viszonyítjuk, mint pl. Lengyelország, Magyarország, Szlovákia vagy Csehország. A kisgazdaságok 50 %-a önfenntartó gazdálkodást folytat, agrárpiaci szereplőként nem jelenik meg.

A nemzeti össztermékhez való agrárium -hozzájárulás 2008-ban 7 %-os volt, az idén a krízisnek köszönhetően ez csökkeni fog 4,1 %-ra. Vannak a piacon külföldi agrárszereplők, ezek közül fontosabbak a dán Ingleby, az Agro Syd Invest, FirstFarms, Dangro Invest és a Jantzen Development és a Smiethsfield. A külföldi befektetők több ezer hektár összefüggő területet bérelnek. A legnagyobb területet bérlő külföldi cég a Dagroinvest 6000 hektáros területtel. Ehhez tervezi újabb 1600 ha bérbe vételét. Dániából szeretne agrárvállalkozókat csábítani bérelt területek megművelésére. A termőföld értékében nagy ingadozások vannak, amíg az ország nyugati részén lévő, jó minőségű termőföldek 4000 Euró / ha áron kelnek el, addig az ország más területein 1000-1500 Euró / ha áron cserélnek gazdát. Ez még mindig jóval alacsonyabb, mint a nyugat-európai ár. Az idén hektáronként 107 euró támogatást kap Románia az Európai Uniótól, ez a következő években 142 euróra emelkedik. A terület-alapú támogatást az földterülettel rendelkezőknek mindössze 25 %-a veszi igénybe.

Az agrárminisztérium munkatársainak elmondása szerint - amennyiben a terület-koncentrálódás nem következik be és legalább 10 ha-os átlagot nem tudják produkálni és a kifizető ügynökség munkájában a terület-alapú támogatások terén lényegi változás nem áll be a gazdák tájékoztatásában illetve segítésében, akkor Románia agráriuma vesztes lesz a csatlakozás után. Emiatt is kérték az Európai Uniót a románok az 1 ha alatti termőterülettel rendelkező termelők támogatására. Tervezik továbbá, hogy azokat a termőföld tulajdonosokat, akik a területükön 2 éven át semmilyen mezőgazdasági vagy terület karbantartási munkát nem végeznek ill. végeztetnek, bírság megfizetésére kötelezik. A bírság tervezett összege a terület becsült hozamának 10 %-a lenne.

Szerző: dr. Szabó József Andor

Forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: