Oldalak

hétfő, május 18, 2009

Megszűnik a gyulai felvágott

Megszünteti 15-20 felvágott jellegű húskészítményének gyártását a Gyulai Húskombinát Zrt. és mostantól két piacvezető márkája, a gyulai kolbász és a gyulai kenőmájas előállítására koncentrál.

A tulajdonosok azért döntöttek így, mert a vállalatnál likviditási válság alakult ki. A beszűkült hitellehetőségek miatt a cégnek át kell szerveznie működését, amely a termelés csökkentésével jár - mondta a Világgazdaságnak Ruck János vezérigazgató.
A pénzügyi gondokat az váltotta ki, hogy a vállalat a hiányzó források pótlásáról nem tudott megegyezni a működést finanszírozó bankokkal. A társaság többségi tulajdonosa, a nádudvari Hage Zrt. a közelmúltban 500 millió forintos segítséget nyújtott a cégnek, de az alapanyag-ellátás biztosításához további 700-800 millió forintra lenne szükség. A többletköltség egy részét a magasabb importárak okozzák.
Az átszervezések nyomán a cég kolbászgyárának kihasználtsága 80-90 százalékos lehet, vágóüzemében viszont 30 százalékkal csökken majd a termelés - mondta Ruck János. A 80 százalékban belpiacra termelő GYH számára biztató, hogy hazai értékesítési lehetőségei továbbra is megvannak.
A vezérigazgató tájékoztatása szerint a társaság hetek óta előzetes tárgyalásokat folytat a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB), hogy igénybe vehesse a pénzintézet 30 milliárd forintos bankgarancia-csomagját.
A cég hitelmennyiség egymilliárd forinttal csökkent az elmúlt két évben, így a vállalat ma 1,8 milliárdos banki forrással gazdálkodik. A további finanszírozást azonban nehezíti, hogy a pénzintézetek újabb biztosítékokat kérnek. A GYH-nál emellett várhatóan nem kell jelentősen csökkenteni az 500 fős dolgozói létszámot.

...

forrás: origo.hu

Nincsenek megjegyzések: