Oldalak

szombat, május 16, 2009

Népszerű az influenzamentes magyar sertés

Az év hátralévő részében akár tíz-tizenöt százalékkal is emelkedhet az élő sertés felvásárlási ára - állítja a Magyar Agrárkamara legfrissebb összegzése.

A jelenség oka, hogy Magyarországon a múlt évhez képest tizenhárom százalékkal csökkent az állomány. Emellett a magyar vágóállat iránti román kereslet is jelentősen megnőtt, illetve az esetleges drágulásban a gyenge forint is szerepet játszik. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint az idei első negyedévben az összes vágás száma a tavalyi adatokhoz képest ötödével csökkent. A belföldi állományból huszonhét százalékkal kevesebb sertést vásároltak fel a vágóhidak, mint korábban. Az import állatok vágása viszont tizennyolc százalékkal nőtt. Az összes vágáson belül nőtt az importáru részaránya, a tavalyi tizenhét százalékkal szemben az év első negyedévében már huszonöt százalékra emelkedett. (Szakértői becslés szerint tavaly Magyarországon mintegy négy és félmillió sertést vágtak le.)
A Magyar Agrárkamara közleménye szerint a magyar sertések felvásárlási ára 2009 első negyedévében tizenkilenc százalékkal volt magasabb a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az élősertés ára jelenleg háromszázharminc-háromszázötven forint kilogrammonként, élősúlyban számolva. Ez az ár előrejelzések szerint akár tíz-tizenöt százalékkal növekedhet. Jó hír, hogy a magyar kereskedők új piacokra is szállíthatnak. Az amerikai sertéshús iránt visszaesett a kínai és orosz kereslet, ami új piacokat nyithat az európai, így a magyar exportőrök előtt is. Japánban és más távol-keleti országokban is komoly igény mutatkozik a magyar, GMO-mentes kukoricával előállított sertéshús iránt.

forrás: origo.hu

Nincsenek megjegyzések: