Oldalak

kedd, május 12, 2009

Romániából indult ki a járvány?

A New York Times információi szerint az új influenzavírus akár Romániából is származ- hat.
Az amerikai Smithfield Food cég, Románia legnagyobb sertéshús feldolgozója, és egy- ben az egyik leginkább környezetszennyező vállalat Romániában, magas beosztásban lévő személyek segítségével, és politikai támogatással vetette meg a lábát az or- szágban – állítja a New York Times egy cikkébe, amelyben azt is kifejti, hogy a cég birtokában lévő sertéstelepeken nevelt sertéseknek közük lehet a kirobbant járványhoz.
A cikkben kifejtik, hogy a cégnek jelenleg már negyven farmja van, szerte az országban, amelyeket Nicholas Taubman, volt nagykövet és Traian Basescu segítségével építhettek ki. A magas rangú támogatók révén hagyhatja figyelmen kívül a cég a környezetvédelmi előírásokat, és működhet engedélyek nélkül, nem is beszélve arról, hogy megjelenésével ellehetetlenítette a kisvállalkozókat.
Mivel 2007-ben éppen ennek a cégnek a telephelyein sertéspestissel fertőzött egyedeket találtak, az újság azt sugallja, hogy a H1N1 vírustörzs akár Romániából is származhat. „2007-ben a vírus csak a sertéseket betegítette meg, de a kutatók kimutatták a sertésinfluenza genetikai kódját az új influenzatörzsben” – írja a NY Times. A cég résztulajdonosa annak a mexikói farmnak is, amely igen közel található ahhoz a helyhez, ahol aWHO szakemberei vizsgálódnak a sertések és az új vírus közötti összefüggéssel kapcsolatban.
Alig öt év alatt sikerült a cégnek befolyásos támogatókat találni Romániában és Lengyelországban, hatalmas pénzösszegeket szereztek meg az Európai Unió mezőgazdasági támogatásokra szánt alapjából. „Olyan gyorsasággal fejlődtek, hogy időnként nem tudták beszerezni a szükséges engedélyeket a környezetvédelmi hatóságoktól, és nem tudták bejelenteni a sertések pusztulását a hatóságoknak. Ezek a problémák különösen gyakran fordultak elő azután, hogy 2007-ben három farmjukon is felütötte fejét a sertéspestis. A három farm közül kettőnek nem volt engedélye. Körülbelül 67 ezer – fertőzött és egészséges – sertést áldoztak fel annak érdekébe, hogy megállítsák a járványt” – olvasható a New York Times cikkében.
A Smithfield cégnek jelenleg negyven farmja van Romániában. Az amerikai újság arra is kitér, hogy a cég szennyező anyagokat juttat a földbe. Az egyik legnagyobb sertésfarmja a cégnek Temesvár mellett található, amely a kormány egyik jelentése szerint az ország egyik legnagyobb levegő- és földszennyező forrása. Ugyanebben a jelentésben, amelyet a New York Times idéz, kiderül, hogy 2002-től 2007-ig 65 százalékkal nőtt meg a levegő metángáz koncentrációja.

forrás: erdely.ma

Nincsenek megjegyzések: