Oldalak

kedd, május 19, 2009

Négyből egy importállat

Budapest - Immár minden negyedik, Magyarországon feldolgozott sertés importból származik. Ezzel együtt is az első negyedévben az összes vágások száma 19 százalékkal csökkent az előző évihez képest.
Az év további részében akár 10-15 százalékkal is drágulhat a sertés. Itthon ugyanis tavalyhoz képest 13 százalékkal kisebb az állomány, ma már minden negyedik levágott disznó import - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara közleménye.
A sertéságazat általános helyzete egyszerre stagnáló és csökkenő állapotot jelez. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint 2009 első negyedévében az összes vágások száma 19 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Ráadásul a hazai állományból 27 százalékkal kevesebb sertést vásároltak fel a vágóhidak, mint korábban. Az importból származó állatok vágása ugyanakkor 18 százalékkal nőtt. Az összes vágáson belül nőtt az importáru részaránya, a tavalyi 17 százalékal szemben 2009 első negyedévében már 25 százalékra emelkedett.
A Magyar Agrárkamara közleménye szerint a hazai sertések felvásárlási ára 2009 első negyedévében 19 százalékkal volt magasabb a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az élősertés ára élősúlyban jelenleg 330-350 forint kilogrammonként, ez az ár az idén az előrejelzések szerint akár 10-15 százalékkal tovább növekedhet az előző évhez képest. Az okok között a lecsökkent hazai állatállomány, a magyar vágóállat iránt jelentősen megnőtt román kereslet és a gyenge forint egyaránt szerepet játszik.
Ugyanakkor az idén a nehezedő gazdasági helyzet miatt akár 5-10 százalékkal csökkenhet a húsipari termé-kek iránti belső és külső kereslet, miközben az ágazatnak a gazdasági válság miatt jelentős finanszírozási gondokkal is meg kell küzdenie. Emellett a takarmányárak a szójaimport miatt csaknem 30 százalékkal emelkedtek.
Jó hír viszont, hogy új piacokra is szállíthatnak magyar kereskedők: az amerikai sertéshús iránt visszaesett a kínai és orosz kereslet, ez a rés új piacokat nyithat a nagy európai exportőrök előtt. Az értesülések szerint komoly igény mutatkozik továbbá Japánban és más távol-keleti országokban is a magyar, génmódosítás-mentes kukoricával takarmányozott sertéshús iránt.
A sertéstartás költségei egyébként emelkednek. Ezen belül a takarmányköltségek növekedése a 60-70 százalékot is elérheti. 2009 eleje óta a takarmányköltségek, azon belül is a szójafehérje áremelkedése figyelhető meg. Ennek ára általában 220-240 euró/tonna között ingadozik, jelenleg viszont 320-330 euró az ára. A gabonafélék is drágultak. A kukoricáé 115,65 euró/tonnáról 141,51 euró/tonnára, a búzáé 126,45 euró/tonnáról 151,31 euró/tonnára, az árpáé pedig 110,45 euró/tonnáról 125,31 euró/tonnára nőtt. Százalékban kifejezve az ár-emelkedés a szójánál 50, a kukoricánál 22, az árpánál 13, a búzánál 20 százalékot jelent. A takarmányok átlagos összetételét vizsgálva az áremelkedés mintegy 29,5 százalékos - tartalmazza a Magyar Agrárkamara elemzése.

forrás: vasnepe.hu

Nincsenek megjegyzések: