Oldalak

hétfő, március 07, 2011

Vagy fizetnek Orbánék, vagy drágul a hús

Legalább húsz-harminc milliárd forintos azonnali kiadást jelentene a kormánynak az a segítség, amit a sertés- és baromfiágazat képviselői kérnek azért, hogy a termelők ne kényszerüljenek komoly áremelésekre. Igaz, a pénzt még az idén törlesztenék, a drágulás azonban így sem elkerülhető - legfeljebb a mértéke a kérdés.

"Akárhogy kotorászunk a zsebünkben, nincs. Nem tudjuk kivédeni, hogy a 2010-2011-es években 60-70 százalékkal emelkedett a szemestakarmány ára, ezért fordultunk a kormányhoz, mert az áremelést mi sem tudjuk elkerülni, de a gyors segítség elejét veheti az ágazat ellehetetlenülésének" - mondta a Hírszerzőnek Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke.

A szervezet vezetőjét azért kerestük meg, mert a Terméktanács és a Magyar Sertéstartók Szövetsége is nyílt levelet intézett pénteken Orbán Viktorhoz. A két szakmai szervezet képviselői egyaránt azt kérik a kormánytól, vegye elejét annak, hogy a még az országban található kukoricából vásároljon fel készleteket, és biztosítson erre kamatmentes részletfizetési kötelezettséget a tenyésztőknek. Bárány László szerint nekik legalább 300-400 ezer tonna szemestakarmányra lenne szükségük, a sertéstartók a maguk felhívásában 100 ezerről beszélnek.

Már a jövő héten drágul a hús

A Baromfi Terméktanács elnöke szerint az általuk kért mennyiség felvásárlása most 20 milliárd forintba kerülne, ha ehhez még 100 ezer tonnát veszünk, akkor az újabb körülbelül 6 milliárd forintot jelent, erre azonban még márciusban szüksége lenne az ágazatnak. A már említett drasztikus áremelkedések miatt Bárány László szerint a baromfihús ára 10 százalékkal mindenképpen emelkedni fog, már a jövő héten. "Ha nem jön segítség, akkor a nyár elején újabb 10 százalékos emelésre kényszerülünk" - tette hozzá az elnök, aki hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem segélyt, vagy ingyenes juttatást kérnek, ha most megkapják a kedvezményes vásárlási lehetőséget, még az idén törlesztik azt a gazdák.
A már említett szűk 30 milliárd forintnál azonban a kormánynak is jóval mélyebben a zsebébe kellene nyúlnia: a sertéstartók ugyanis egyelőre nem kapták meg a tavalyi állatjóléti támogatások teljes összegét (ennek oka egyszerűen az, hogy nem volt rá pénz, ezt februárban Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára is elismerte egy fórumon), ráadásul a tenyésztők az eddigi 25-ről 10 százalékra vinnék le a kétfajta hús árát, ami újabb jelentős bevételkiesést jelentene a költségvetésnek.
Az ágazatot emellett sújtotta az egykulcsos adó bevezetése is, az amúgy sem magas fizetések több tízezer embernél tovább csökkentek. Ma csak a baromfitenyésztés 60 ezer embernek ad munkát, Bárány László szerint ha a kormány nem segít, sokak megélhetése kerülhet veszélybe, elsősorban vidéken, az ország amúgy is hátrányos helyzetű régióiban, ahol nem tudnának máshol elhelyezkedni az utcára kerülők.
szerző: Kósa András
forrás: hirszerzo.hu

Nincsenek megjegyzések: