Oldalak

hétfő, március 07, 2011

Egekben a takarmányár, padlón a sertéstartók

Van, aki feladja, kivonul a piacról, de a legelszántabbak mindenre képesek, csak hogy megmentsék az állataikat. Azt mondják, a legnagyobb gond, hogy a kereskedők játszanak a takarmányárakkal. 

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a mangalicatartók. A takarmányárak napról napra emelkednek, ezt azonban már nem lehet a vevőkre hárítani. Van, aki feladja, kivonul a piacról, de a legelszántabbak mindenre képesek, hogy megmentsék az állataikat, és persze ezzel együtt saját magukat. Erről is szó esett a hétvégén, a szegedi Pálinka és Disznótoros fesztiválon, ahol Nagy Margit próbálta szóra bírni a változó hangulatú résztvevőket.
A sertéstartók azt mondják, a legnagyobb gond az irreálisan magas takarmányár, aminek az az oka, hogy a kereskedők duplájáért adják a gabonát, mint amennyiért veszik. A gazdák szerint ma már ott tartunk, hogy több kutya van az országban, mint disznó, úgy számolnak, hogy míg tíz éve még tízmillió sertés volt az országban, ma már hárommillió sincs.
V. Németh Zsolt, a vidékfejlesztési tárca államtitkára úgy látja, a helyzet rendezésében komoly szerep kellene, hogy jusson a terméktanácsoknak, a kamarai szerveződéseknek, amelyeknek lesz lehetőségük az etikai vétség vagy más szabálytalanságok miatt a megfelelő eljárásokat elindítani. A szakember bízik abban is, hogy a takarmányárak körüli manipulációt akár a piac önszabályozása is képes lesz megszüntetni.

forrás: promenad.hu

Nincsenek megjegyzések: