Oldalak

péntek, március 11, 2011

Kondát hajtanának a Parlament elé a sertéstenyésztők

Több tucat malacból álló kondát akarnak a Parlament elé hajtani tiltakozásképpen a sertéstartók a sertéságazatban kialakult válsághelyzet miatt, március végén. A tenyésztők szerint a magas takarmányárak miatt minden felnevelt disznón 7-8000 forintot veszítenek.

"Az ágazatban tapasztalható válsághelyzet miatt március 30-án egy demonstráció keretében kondát hajtunk a parlament elé. Több tucat süldőt, 20-30 kilós malacot viszünk oda, amelyeket helyben eladunk" - mondta szerdán a Független Hírügynökségnek Sákán Antal, a Magyarországi Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnöke.

Sákán megjegyezte, a magas takarmányárak miatt minden felnevelt disznón 7-8 ezer forint vesztesége van a termelőknek. Az ágazatban kialakult válsághelyzet miatt 3 millió alá csökkent a sertésállomány. Ha nem érkezik gyors kormányzati segítség, akkor rövid idő alatt 1-1,5 millióval apadhat tovább az állomány. Ezt azt jelentené, hogy Magyarország komoly húsimportra szorulna. Sákán szerint ez minőségi és élelmiszerbiztonsági kérdéseket is felvetne, egyben sertéshús árának elszabadulását jelentené.

MSSZ elnöksége nemrégiben levelet írt a miniszterelnöknek, de sem tőle, sem az agrártárcától nem kapott választ. A legsürgetőbb gond ma szerintük az, hogy alig van a gazdáknak takarmányuk, amivel a disznókat etetni tudnák. Megoldási javaslatuk szerint a kormánynak abban kellene segítséget nyújtani az eladósodott és hitelképtelen sertéstartóknak, hogy a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Concordia Közraktár Zrt. készleteiből 5-7 milliárd forint értékben néhány százezer tonna kukoricát szabadítanának fel, s azt 6 havi kamatmentes részletfizetési kötelezettséggel odaadnák a gazdáknak.

"Ez a konstrukció 2008-ban már működött. Mindez az államnak - a kamatmentesség miatt - 500 millió forintjába kerülne" - mondta a Független Hírügynökségnek Sákán Antal.
Végül megjegyezte, hogy a március 30-i budapesti tiltakozásra szállított süldők helyi eladásába sem köthetne bele senki, mert hatósági állatorvos által ellenőrzött, állat-egészségségügyi papírral rendelkező disznókról van szó.


forrás: nepszava.hu

Nincsenek megjegyzések: