Oldalak

péntek, március 04, 2011

Leginkább a forráshiány nehezíti a sertéstenyésztők helyzetét

Ezekben a hónapokban leginkább a forráshiány nehezíti a sertéstenyésztők helyzetét, ebben egyetértettek Font Sándor (Fidesz), az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Terméktanács (VHT) csütörtöki fővárosi szakmai fórumán résztvevő sertéstartók.
A pénzhiány miatt ugyanis az állattartók nem tudnak magas áron takarmányt vásárolni, és egyéb költségeiket, például az energiaszámlákat is csak nehezen tudják fedezni, így sorra számolják fel a sertéstartó telepeket. A mezőgazdasági bizottság elnöke néhány hónapos kitartásra biztatta a jelenlévőket, mondván, hogy az év második felétől a prognózisok szerint áremelkedés várható ebben a piaci szegmensben.
Jelezte azt is, hogy a kormány szeretne létrehozni egy agrárbankot, de a pénzintézet megalapításának legfőbb akadálya ma még ugyancsak a pénzhiány. Az esetleges áthidaló megoldásokat - például a takarékszövetkezetek bevonásának lehetőségét - keresik a szakértők.
Font Sándor - a VHT és a Magyar Állatorvosi Kamara közös rendezvényén - utalt arra is, hogy a kormánynak a napokban bejelentett makrogazdasági egyensúly-javító lépései éppen azt célozzák, hogy az államadósság érezhető csökkentésével, belátható időn belül lazítani lehessen az ország külső pénzügyi függésén, és a demográfiai helyzeten.
A fideszes szakpolitikus megemlítette: tudomása szerint a vidékfejlesztési tárca mintegy 25 milliárd forintos többletforrást szeretne az állattartók rendelkezésére a gondok enyhítésére bocsátani. Hozzátette: az állattenyésztés és a növénytermesztés korábban megbomlott egyensúlyát mindenképpen célszerű javítani, növelve a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés részarányát.
Emlékeztetett: tíz év alatt egymillió munkahely - ebből 300-400 ezer a mezőgazdaságban - csak akkor hozható létre, ha a kézi munkaigényes ágazatokat fejlesztik. Emellett sikerülhet az országban a korábban elvesztett belpiaci pozíciókat visszaszerezni. Például akkor - mutatott rá -, ha a magyar húsfeldolgozók a továbbiakban nem használnak esetenként nagy mennyiségű külföldi alapanyagot.
Potori Norbert az Agrárgazdasági Kutatóintézet munkatársa arról beszélt, hogy a takarmányárak drasztikus növekedése mögött világpiaci folyamatok állnak, például az élelmiszerek általános drágulása, az olajkrízis, a logisztikai problémák, illetve a tőzsdei derivatív ügyletek számának felfutása.
A magyar állattartók képviselői a rendezvényen az MTI-nek elmondták, hogy lehet takarmányt venni, csak olyan magas ára, amit nem tudnak kifizetni. Németh Antal a VTH elnöke pedig arról beszélt, hogy a takarmányok összeállításakor a receptúra betartása azért fontos, mert csak szennyezésmentes takarmánnyal lehet jó eredményeket elérti az állattartásban.

forrás:  galamus.hu

Nincsenek megjegyzések: