Oldalak

hétfő, március 28, 2011

Budapesten demonstrálnak szerdán a sertéstartók

A demonstráció célja, hogy felhívja a figyelmet az abrakfogyasztó ágazatok tarthatatlan helyzetére.

A magyar állat- és sertéstartók szerdán - március 30-án - 13 órakor figyelemfelhívó demonstrációt tartanak Budapesten, a Kossuth téren, a Rákóczi szobor előtti területen - közölte a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnöksége nevében Sákán Antal, a szervezet elnöke hétfőn az MTI-vel.
A demonstráció célja, hogy felhívja a figyelmet az abrakfogyasztó ágazatok tarthatatlan helyzetére. A demonstráció kezdeményezői azt hangoztatják, amennyiben a jelenlegi állapot fent marad, több  ezer vidéki munkahely szűnik meg, és eltűnik több százezer sertés a belföldi piacról. 
A tüntetésen elhangzanak majd azok a javaslatok, melyeket a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz juttattak el az elmúlt egy évben. A háromórásra tervezett demonstráció végén a tiltakozók megbízottai petíciót adnak át a vidékfejlesztési tárca képviselőinek, várhatóan vákuum-csomagolt sertésfejek kíséretében.
Sákán Antal már február végén bejelentette: amennyiben a sertéstartók gondjait ismertető, a miniszterelnökhöz írt nyílt levélre nem kap érdemi választ a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ), akkor figyelemfelkeltő tiltakozások szervezésébe kezd a fővárosban.
Az Orbán Viktornak címzett levél egyebek mellett arról szól, hogy jelenleg minden egyes előállított sertésen 6-8 ezer forint veszteségük van a gazdáknak. Azaz az önköltség kilogrammonként élő súlyban számolva 370 forint, míg az értékesítési ár 300 forint. Emiatt elindult az állományok kivágása, ami akár 1,5 millió sertést is jelenthet, amely a hazai állomány 50 százaléka.
Az MSSZ például javasolja a megduplázódott gabonaárak miatt, hogy a kormány vásároljon fel a Tartalékgazdálkodási Igazgatóságon keresztül  100 ezer tonna kukoricát, és ezzel segítse a rászorulókat. Kérik még azt is, hogy a múlt évi állatjóléti támogatást - a sertés és a baromfi - ágazatnak azonnal fizessék ki teljes összegben. 
A szóban forgó nyílt levelet több szakmai szervezetnek is eljuttatta az MSSZ, de a vidékfejlesztési tárcához nem, mivel az agrárügyekért felelős minisztérium ismeri a gondokat, és ez ügyben több levélváltás is történt a tárca és az MSSZ között, kézzel fogható eredmény nélkül - közölte korábban Sákán Antal az MTI-vel.
forrás: hvg.hu

Nincsenek megjegyzések: