Oldalak

szerda, március 30, 2011

A sertéstartók érdekében közös stratégiát készít a szaktárca a szakmai szervezetekkel

A hazai sertéstenyésztés válságának enyhítése érdekében a szakmai szervezetek folyamatosan tárgyalnak a szakminisztériummal; részt vesznek valamennyi, e témával kapcsolatos bizottsági munkában, egyeztetésen és a tárcával közösen ágazati stratégiát dolgoztak ki - tájékoztatta a Magyar Állattenyésztők Szövetsége(MÁSZ) szerdán az MTI-t.
A közös koncepció elkészítésén a Vidékfejlesztési Minisztérium szakértőin kívül a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ), a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), a Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete, valamint a nemrég megalakult és a sertéstartó kis-, közepes, és nagyüzemeket egyaránt képviselő Sertés Lobbi Társaság megbízottai dolgoznak.
A stratégia kidolgozását a sertéságazat válsága tette szükségessé - tartalmazza a szakmai szervezet közleménye. A takarmányköltség drámai emelkedése miatt ugyanis veszteséges a termelés. A felvásárlási árakat emelkedő tendencia jellemzi ugyan az utóbbi időszakban, de még mindig 15-20 százalékkal az önköltség alatt lehet az élősertéseket értékesíteni.
A sertéstartóknak nincs tartalékuk, így önerőből nem tudják átvészelni, amíg a hízók eladásából újra jövedelem képződik. A sertéstenyésztők és -tartók talpon maradásához azonnali intézkedésekre van szükség, illetve ezeken túl, középtávon az ágazatot ki kell mozdítani a strukturális válságból úgy, hogy újra visszaszerezhető legyen a belső piac, az export értéke pedig ne csökkenjen - fejtik ki a közleményben.
A jelenlegi helyzetet úgy ítélik meg a MÁSZ-nál, hogy a problémák kezelését most jobban szolgálják a tárgyalások, mint a demonstráció.
A kormányzattól rövidtávon azt várják a sertéstenyésztők, hogy a tavaly elmaradt, valamint az idén kifizethető támogatásokat a lehető leggyorsabban utalják át a gazdáknak, illetve az év közben folyamatosan igényelhető támogatások keretei év közben ne ürüljenek ki. Emellett szorgalmazzák az idei évre vonatkozó, de csak a jövő évben esedékes támogatások előrehozott kifizetését az első félév pénzügyi helyzetéhez igazodóan.
A közlemény szerint mielőbb dönteni kell a sertéshús és élősertés áfacsökkentéséről. Továbbá annak érdekében, hogy az árutermelés elsősorban a hazai genetikai alapokra és tenyésztésre támaszkodjon, "helyzetbe kell hozni a magyar tenyészállat előállítókat a tenyésztési támogatások folyamatos biztosítása mellett". Ettől ugyanis sok ezer vidéki munkahely és család sorsa függ, továbbá így sikerülhet a hazai fogyasztókat és az export piacokat is megtartani.

forrás: galamus.hu

Nincsenek megjegyzések: