Oldalak

péntek, március 11, 2011

Húshiány és drasztikus áremelés várható


Húshiány és 10-50%-os húsáremelés várható a következő hónapokban. Szakemberek szerint az ágazat haldoklik. Az elmúlt évtizedekben minden 3. tenyésztő megszüntette a vállalkozását. A kiszámíthatatlan takarmányárak és az energiaáremelés miatt az állattartók veszteségesen működnek. Ráadásul a külföldről behozott húskészítmények olcsó áraival nem tudnak versenyezni.
Tóth József kaposvári kistermelő 60-80 sertést hízlal, saját takarmányból. A húst is ő dolgozza fel. Azt mondja: a kistermelők még tudják pillanatnyilag tartani az árakat. De a nagyáruházak biztosan fognak emelni, mert pillanatnyilag ha nagytételben akarnak vásárolni akkor hiány is van.

A Kométa ügyvezető helyettese Hollósy Tibor kérdésünkre elmondta: a beszállítói oldalról jelentős áremelés szükséges, a kérdés, hogy a vásárlók mekkora áremelést bírnának még el.
A csirketenyésztők és feldolgozók még nagyobb bajban vannak-állítják. Az utóbbi hónapokban 5-10%-kal már emeltek az árakon. Ennek azonban a többszöröse várható.
A Babirád Kft. tuljadonosa, Babirád Ferencné azt mondja: ahhoz, hogy mindenki kifusson nullára és az előállítás költségeit kitermelje, ahhoz komoly áremelésekre kell számítani.

A csirke árát rövid időn belül akár másfélszeresére is emelni kellene -tette hozzá. Az áremelés oka a rendkívül magas energia és takarmányár. Ez utóbbi ára az elmúlt  hónapokban 50-60%-kal is nőtt. Ráadásul a külföldről behozott olcsó hússal is fel kell venni a versenyt.

Az élő kiscsirkéket például Dél-Amerikából hozzák Európába. Ott rendkívűl olcsó a gabona. A tengeren pedig fel is dolgozzák az állatokat, mondja a Magosz megyei elnöke. Az állatenyésztési ágazat haldoklik-tette hozzá. Szabó Tamás szerint ez tovább romlik, és főleg akik takarmányigényes ágazatokban dolgoznak, -pl: baromfi-sertés ágazatban-, azok abba fogják hagyni, mert a külföldi árakkal már nem tudnak versenyezni.

Az utóbbi években minden harmadik gazda abbahagyta az állattenyésztést a megyében. Az állatállomány is 40%-kal csökkent Somogyban.
forrás: kapos.hu

Nincsenek megjegyzések: