Oldalak

péntek, március 11, 2011

Baromfihús - a szaktárca 5 százalékos áfát javasol


Míg a Baromfi Termék Tanács 10 százalékos áfakulcsot javasolt a baromfihús árának szinten tartása érdekében, addig a Vidékfejlesztési Minisztérium 5 százalékra csökkentené a forgalmi adót.
Csütörtökön ült tárgyalóasztalhoz a Vidékfejlesztési Minisztérium a sertés és baromfi ágazat képviselőivel, hogy megegyezésre jussanak az áfa, a takarmányfelvásárlás vagy éppen a támogatások kifizetése ügyében. A részletekről Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára beszélt az MTV Ma reggel című műsorában.
Több témára is kereste a megoldást a minisztérium az ágazatok képviselőivel, mint az áfakulcs csökkentése, a forgóeszköz hitelek és a támogatások kifizetése, a regisztrációs terhek kiegyenlítése, valamint a takarmányvásárlással kapcsolatos kérdéskör.

Mint azt Czerván György elmondta, a tavalyi évre megállapított költségvetési keretek alul lettek tervezve, ennek következtében már szeptember körül felfüggesztették a támogatások kifizetését. Most döntés született arról is, hogy a tavalyról elmarad 3 milliárd forintos támogatásokat az idei kerettel együtt kifizetik a tenyésztőknek. Mivel a kifizetési igények benyújtási határideje január 31. volt, a kérelmek feldolgozása pedig közel két hónapig tart, a tényleges kifizetésekre április elején kerülhet sor – hangsúlyozta az államtitkár.
Bár a 250 milliárd forintnyi stabilizációs alapról még nem született döntés, a kifizetéseket ez nem érinti. Hozzátette: először a 2010-es költségvetésből felfüggesztett kifizetéseket veszik sorba, csak azután folyósítják az idén esedékes összegeket.
Az áfa-csökkentés kérdése már hosszú ideje a minisztérium tárgyalóasztalán van. A Baromfi Termék Tanács (BTT) korábban azt javasolta, hogy csökkentse a kormány az élelmiszer 25 százalékos áfáját 10 százalékpontra. Úgy vélik, hogy ezzel elkerülhető lenne a későbbi drágulás és senki nem járna rosszul a csökkentéssel. Ez a lépés egyben elősegítené a feketekereskedelem visszaszorítását is, amelyben szintén partner kíván lenni a BTT.
Az államtitkár szerint tisztában kell lenni azzal, hogy Magyarországon az egyik legmagasabb az áfakulcs Európában, és a feketegazdaság is olyan erős, amelyre iparágak alakultak ki. Mindemellett kiemelte: jelenleg is a kormány előtt van az áfakulcs csökkentése, három variációt dolgoztak ki. Elsősorban egy olyan megoldásban gondolkodnak, amely 5 százalékra vinné lenne az áfakulcsot – a BTT 10 százalékos javaslatával szemben –, ez 44 milliárd forintos bevételkiesést jelentene az államnak a sertés és a baromfi értékesítése után. Czerván György szerint azonban ezért az áfáért már érdemes kereskedni. Háttérszámítások szerint csak hosszabb távon térül meg ez a bevételkiesés.


forrás: hirado.hu

Nincsenek megjegyzések: