Oldalak

péntek, október 12, 2007

Megjelent a VHT 21. hírlevele, és benne a vörös hús kampányt bíráló cikkre adott válasz

Lelkes olvasóim talán még emlékeznek, annak idején sürgettem, hogy a Népszabadságban a vörös hús kampány ellen írott cikkre reagálni kellene, még mielőtt komolyabb kárt tenne az elérendő célban.

Felhívásom meghallgatásra talált.

Íme a reakció, mely a VHT honlapjáról letölthető 21. hírlevélben szerepel:

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

A Népszabadság 2007. szeptember 8-i számában Hargitai Miklós által jegyzett „Vörös hús: nálunk ösztönzik, a világban ellenzik“ címen írt írással kapcsolatosan felháborodásuknak adtak hangot a vertikum szereplői (HÚSCÉH, Magyar Húsiparosok Szövetsége, Magyar Sertéstartók Szövetsége, Vágóállat és Hús Terméktanács). Kérjük írásunk változtatás nélküli közlését.
Vitathatatlan a kutatói körökben tapasztalható vita a vörös hús egészségesegészségtelen voltáról.
Erősen megkérdőjelezhető a szerző alapossága, szakértelme, és hitelességre való törekvése, valamint a cikkben szereplő állításainak helytállósága, ugyanis már az első mondat – a kampány állami pénzből történő finanszírozása - sem igaz. Jelesül az AMC a szakmai szervezetekkel együttműködve, a kampány költségeit nem a központi költségvetésből finanszírozza, hanem a húsipar által létrehozott „Húsmívesség Alapítvány“ megszüntetéséből származó pénzből, amely alapítvány a magyar vágó és feldolgozó vállalatok pénzbefizetéséből jött létre.
A tervezett kampány elsődleges célja a fogyasztók figyelmének felhívása az egészséges táplálkozásra, amelynek egyik fontos komponense a Magyarországon megtermelt vöröshús és készítmények. Kampány alatt a fogyasztók szakszerű információkat kapnak a hazai sertés/marha tőkehús, és az ebből készített húskészítmények fogyasztásának előnyeiről, és azoknak az egészséges táplálkozásban betöltött nélkülözhetetlen szerepéről.
Magyarországon 2005-ben 29,8 kg/fő sertés hús és 6 kg/fő marhahús fogyasztása volt számszerűsíthető, ami európai viszonylatban közepesnek tekinthető hiszen Európában az egy főre jutó húsfogyasztás 2005-ben 63,5 kg volt. (KSH) Az sem elhanyagolható tény, miszerint a vöröshús fogyasztás a magyar konyha sajátja volt ősidők óta, ebből kifolyólag több tízezer család megélhetését biztosítja a mai napig is.
A kampány célja továbbá a magyar húsipari termékek belpiaci részesedésének növelése, a fogyasztók hazai előállítású hússal és húskészítményekkel kapcsolatos fogyasztási szokásainak pozitív irányú megváltoztatása, a magyar hústermékek ismertségének növelése, elismerésének javítása. Tekintettel arra, és itt is, a cikkel ellentétben azt hangsúlyozzuk, hogy a nemzetközi trendek a vöröshús előállítását és feldolgozását támogatják olyan országokban, amelyek eddig nettó importőrök voltak (Kína,Oroszország, Románia, stb).
Az egészségre ártalmas voltát állítani ebben a kontextusban téves, mivel a „Canser Science“(Japán Rákszövetség hivatalos lapja által közölt tanulmány, valamint a stockholmi „Karolinska Intézet“ és a svédországi járványtani intézet a „National Institute of Enviromental Medicine“ legújabb tanulmánya szerint is enyhén szólva vitatható állítás a vöröshús rákkeltő hatása.
Nem elhanyagolható tény az sem, miszerint az emberi szervezet életfunkcióinak fenntartásához nemcsak olyan tápanyagok kellenek, amelyek energiát szolgáltatnak (zsírok, fehérjék, szénhidrátok), hanem olyan természetes szerves vegyületek is, amelyekből csak kis mennyiségre van szükség. Ilyenek a vitaminok, amelyek nélkülözhetetlenek, mert szabályozzák az anyagcserét, az energiaforgalmat, az enzimműködést és a szervezet megújítását. A vitaminok két nagy csoportba sorolhatók: zsírban oldódó (A, D, E, K) és vízben oldódó (B-csoport, C) vitaminok. A húsok a B-vitamincsoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) tartalmazzák jelentős mennyiségben. (Hiányukban fáradékonyság, gyulladás, álmatlanság, vérszegénység léphet fel.) Különösen kiemelkedő a sertéshús B1-vitamintartalma, amely más állatok húsához viszonyítva ötszörös mennyiségű. Zsírban oldódó vitaminokat a hús kis, a belsőségek viszont nagy mennyiségben tartalmaznak, főleg A és D-vitamint. (Az A-vitamin hiányában látáskárosodás, míg a D-vitamin hiányában csontképzési rendellenesség léphet fel.)
Szerencsére az idei esztendőben a Tej-, Baromfi Terméktanácsok (részben saját forrásból) sikeres kampányt folytatak a fogyasztás ösztönzésére, valamint az Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet Terméktanácsnak jelenleg is fut a fogyasztást ösztönző kampánya. Remélhetőleg a magyar gazdaság a következő néhány évben sikeres kampányokat fog folytatni a magyar lakosság minél szélesebb köre számára elérhető egészségesebb táplálkozás, és a magyar termékek fogyasztásának növelése érdekében.
Egyre több szakértő hitvallása az, hogy a vörös és fehér hús, a zöldség-gyümölcs mértékletes fogyasztása, és a mozgás jelenti az egészséget, és a harmónikus életet. Ezt az üzenetet az ágazati szereplők által létrehozott alapítványi forrásból támogathatja, sőt támogatnia is kell!

Nincsenek megjegyzések: