Oldalak

szerda, október 17, 2007

Demonstrációra készülnek a sertéstartók

Országos demonstrációt tartanak november első dekádjában a sertéstartók, mivel tarthatatlannak ítélik helyzetüket - hangzott el szerdán, a Sertéstartók Országos Választmányának ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Mészáros Illés választmányi elnök közölte: Magyarországon akár 1,5 millió darabra is csökkenhet a sertések száma jövőre, amennyiben sürgős intézkedések nem történnek az ágazat megmentése érdekében. Jelenleg ugyanis egy-egy gazda 120-140 forintot fizet rá kilogrammonként a sertéstartásra. A felvásárlási árak 220-240 forint között mozognak kilogrammonként, a sertés előállításának önköltsége pedig 340-360 forint.

A szakemberek szerint ha nem történik változás, úgy rövid időn belül megszűnhet Magyarországon a sertéstartás. A sertéstartók költségei az utóbbi időben annyira megnövekedtek, főként a takarmányárak emelkedése miatt, hogy a sertéstartó telepeket a gazdálkodók sorra szüntetik meg - mondta Kovács Lajos, a választmány tárgyalóküldöttségének tagja.

Az országos sertésválasztmány szerdai ülésén arról döntött, hogy a helyzet megoldására tárgyalásokat kezdeményez Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel. A tárgyalóküldöttségnek Mészáros Illés és Kovács Lajos mellett tagja lesz Vidmann Mihály, a Magyar Parasztszövetség elnöke is.

A sertéstartók sérelmezik, hogy sok ismeretlen eredetű sertéshús áramlik az utóbbi időben az országba, amely letöri az árakat. Emellett anyagi helyzetük azt sem engedi meg, hogy telepeiket korszerűsítsék. Az MTI kérdésére a sajtótájékoztatón jelenlévő szakemberek arra nem tudtak választ adni, hogy mennyi is az a sertésszám, amely ténylegesen a magyar szükségleteket fedezné.

Elmondták, hogy Magyarországon az egy főre eső átlagos sertéshús-fogyasztás 30-35 kilogramm évente. Az ideális sertésmennyiség álláspontjuk szerint mintegy 7 millió lenne. Arra a kérdésre, hogy a tárgyalások kimenetelétől függ-e a demonstráció, a választmányi elnök határozott nemmel válaszolt. Mint mondta, mindenképpen lesz tüntetés november elején, ennek módjáról és helyszíneiről azonban még nem döntöttek a sertéstartók.

forrás: nol.hu

Nincsenek megjegyzések: