Oldalak

csütörtök, október 18, 2007

Ukrán kukoricán hízik a csirke, argentinon a disznó

Október középétől a baromfitartók Ukrajnából, a sertésnevelők pedig Argentínából hozatnak olcsó kukoricát. Nem akarják megfizetni a sokkal drágább magyar tengerit. Attól tartanak ugyanis, ha tovább emelkednek a húsárak, annyira visszaesik a fogyasztás, hogy veszélybe kerül a megélhetésük.

A vásárló megelégelte a kukorica magas ára miatti általános élelmiszer-drágulást. Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke lapunknak elmondta: szerdán az összes baromfihús-szállító befejezte a takarmányár-emelkedés miatti ártárgyalásokat a nagy kereskedelmi láncokkal. Az elmúlt esztendőben a takarmányok ára csaknem megduplázódott, az idén eddig átlagosan 18 százalékkal emelkedett a szárnyasok fogyasztói ára. Október közepétől újabb 6-9 százalékos áremelésre lehet számítani. Ezzel vége az idei áremelésnek - állítja Bárány, ugyanis a fogyasztó többet nem viselne el, és radikálisan csökkenhetne a kereslet.

Ezek után az elnök szerint az évente 1,1 millió tonna kukoricát felhasználó baromfiágazat nemet mond a kukoricatermelők és -kereskedők spekulatív drágítására. Legfeljebb tonnánként 205-210 eurót, 50 ezer forint körüli összeget hajlandók fizetni, tízezerrel kevesebbet a termelők által kértnél.

Bárány László - gabonapiaci információira hivatkozva - elmondta: az elmúlt hónapokban értékesített több mint egymillió tonna körüli kukoricából 600-700 ezer tonnát itthon tartottak a kereskedők. A Brüsszel által jelenleg 220 eurós árszinten értékesített, korábban 160 eurós árszinten vásárolt kukoricából 200-300 ezer tonnát Németországba szállítottak a bioetanol-üzemeknek, 100-120 ezer tonnát pedig a Smithfield amerikai húsfeldolgozó romániai sertéstelepeire. Ezért biztos, hogy az idei, négymillió körüli terméssel együtt legalább ötmillió tonna kukorica lesz itthon, vagyis nem várható takarmányhiány. A hazai éves takarmányfelhasználás nem éri el a négymillió tonnát. Szerinte ezért indokolatlan a magas ár.

A Bárány László tulajdonában lévő Baromfi Coop a napokban Ukrajnában vásárolt 30 ezer tonna kukoricát. A sertéstartók is hasonló lépésre szánták el magukat. Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Országos Szövetségének elnöke szerint a jelenlegi takarmány- és fogyasztói árak mellett egy-egy sertésen átlagosan hatezer forintot veszítenek az állattartók. Tegnap féltucatnyi dél-dunántúli sertéstartó 25 ezer tonna argentin kukoricát rendelt - ez a magyar határig szállítva 48 ezer forintba kerül. Vagyis ők sem kérnek a magyar piacot jelenleg jellemző 60 ezer forintos árból.

Czauner Péter

forrás: nol.hu

Nincsenek megjegyzések: