Oldalak

csütörtök, október 25, 2007

Jönnek az amerikaiak, jönnek az amerikaiak!

A mai napon érkezett a hír, mely szerint az Európai Bizottság jóváhagyta két génmódosított (GMO) kukorica Európán belüli humán élelmezésre, valamint állati takarmányozásra való felhasználását. A két kukorica, mely a világon először (de gyaníthatóan nem utoljára) megkapta az EU-ba szóló beutazási vízumát a 59122 -es és a 1507xNK603 azonosítót viseli.
Természetesen a hírben külön megemlítik, hogy az EU saját független tudományos bizottsága biztonságosnak ítélte a két kukorica táplálkozási láncba való beengedését.

Mit lehet erre mondani? Várható volt?
A tegnapi napon egy hazánkban tevékenykedő belga-holland takarmányos cég előadásán két idevágó információ hangzott el:
  1. a Benelux államokban 220€ (~55 ezer Ft) a kukorica, mely szinte elviselhetetlenül magas az ottani termelők számára és
  2. Hollandiában még nem hagyták abba a malacgyárak a termelést, és tovább ontják a hízó alapanyagot.
Ha a fenti hír azt eredményezi, hogy zöld lámpát kap a tengeren túlról szállított jóval olcsóbb tengeri, akkor a takarmány árak konszolidációja várható, és ebből következően:
  1. nem fognak bezárni a nyugat-európai sertéstelepek,
  2. újabb remény csillanhat fel a túlélésre játszó hazai termelők szemében, hogy lesz mit etetni,
  3. nem lesz sertés hiány.

DE, ha mindez igaz, akkor hogyan fog alakulni a jövő évi hízó ár? Lesz-e 350 Ft-ot meghaladó átvételi ár jövő év nyarára, ahogyan mindenki remélte, vagy erről a reményünkről is le kell mondanunk? Lehet, hogy ez a válság a rossz helyzetben lévő telepek elhúzódó agóniája miatt hosszabb lesz, mint gondoltuk?

Azt hiszem igen érdekes folyamatok elébe nézünk (bár jobb lenne kívülről nézni), melyek végkifejlete jelen pillanatban általam még megjósolhatatlan.

Nincsenek megjegyzések: