Oldalak

hétfő, október 29, 2007

Gazdakörök a sertéstenyésztők mellett

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) támogatja a Sertéstenyésztők Országos Választmányának jövő hónap közepére tervezett demonstrációját - mondta Jakab István, az agrár-érdekképviselet elnöke.

A Magosz véleménye szerint is válság van a sertéstenyésztő ágazatban, mivel a sertések előállításának önköltsége kilogrammonként mintegy 100 forinttal haladja meg a felvásárlási árat élősúlyban számítva. Azaz: míg a sertéstartók 1 kilogramm sertéshúst mintegy 350 forintért állítanak elő, addig a feldolgozók, felvásárlók csak mintegy 250 forintot adnak kilójáért, és ez Jakab István szerint tarthatatlan. Az ágazat válságának jeleit az is mutatja, hogy 2004-2006 között mintegy 100 ezerrel csökkent a kocák száma Magyarországon, a teljes sertésállomány pedig mintegy 1 millió darabbal lett kevesebb.

Jakab István szerint az agrárkormányzatnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az ágazat válsághelyzete mielőbb megszűnjön. A Magosz elnöke szorgalmazta az idén április 30-ig járó nemzeti támogatások mielőbbi kifizetését, továbbá az állategészségügyi költségek mérséklését, újabb nemzeti támogatások uniós elismertetését, notifikációját.

Jakab István szerint a magyar piacot az eddiginél hathatósabban kellene védeni, nagyobb súlyt helyezve az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések folyamatosságára, és a feketegazdaság felszámolására.

Leszögezte: a Magosz támogatja a Sertéstenyésztők Országos Választmányának követeléseit, kivéve hogy a sertéstartó telepek tulajdonosai földhöz juthassanak.

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője a Magosz felvetéseire reagálva emlékeztetett arra, hogy az agrártárca az idén mintegy 3 milliárd forintot, jövőre pedig mintegy 4 milliárd forintot fordít a sertéságazat támogatására. A szóvivő szerint az FVM minden tőle telhetőt megtesz az ágazati szereplők helyzetének javítására. Ebbe beletartozik a költségcsökkentés, valamint az unió által nyújtott lehetőségek kihasználása is.

Az agrártárca szóvivője utalt arra is, hogy Mariann Fischer Boel, az unió agrárbiztosa a napokban tett magyarországi látogatásán szintén jelezte, hogy az európai sertéstartók számíthatnak uniós segítségre. Aláhúzta azonban azt, hogy a sertéspiacon tapasztalható válság nem európai, hanem globális jelenség, és azt így is kell kezelni.

forrás: vg.hu

Nincsenek megjegyzések: