Oldalak

szerda, október 10, 2007

Mega-bioberuházás negyvenmilliárd forintból

Negyvenmilliárd forintból épít bioüzemanyag-komplexumot a Central EU Biofuel Hungary Kft.

A jövő év tavaszán kezdi meg hódmezővásárhelyi beruházását a Central EU Biofuel Hungary Kft. (CEUBH), amely Kelet-Közép-Európa legnagyobb biodízelüzemét építi fel az alföldi városban, mintegy 40 milliárd forintos beruházással. Gombos András, a CEUBH mezőgazdasági igazgatója elmondta: jelenleg még az engedélyezés folyik, de reményeik szerint 2008 tavaszára minden akadály elhárul a kivitelezés megkezdése elől.A 30 százalékban saját erőből, 70 százalékban banki hitelből finanszírozandó beruházás két lépcsőben valósul meg. Az ausztrál érdekeltségű cég az első ütemben – 2009 őszére – egy évi 500 ezer tonna alapanyag feldolgozására alkalmas présüzemet épít fel, ahol a beérkező napraforgóból és kisebb mennyiségű repcéből finomított növényi olajat állítanak elő. Ezt követően kezdődik a finomító építése, amelyben a növényi olaj felhasználásával 2010-ben kezdik meg a biodízel gyártását.

A présüzem addig sem áll kihasználatlanul. Ugyanis 2009-re a cégcsoport a szomszédos Ausztriában is létesít egy biodízelt előállító gyárat, s egy éven át a hódmezővásárhelyi présüzemből kikerülő növényi olajat is ide szállítják további feldolgozásra. A hazai gyáregyüttesben 2010-től évi 200 ezer tonna biodízelt termelnek, ennek nagy részét a nyugat-európai piacokon értékesítik majd. A projekt részeként a CEUBH egy 10 megawatt teljesítményű biomassza-erőművet is felépít Hódmezővásárhelyen, amelyben a gyártás melléktermékeként keletkező napraforgóhéj elégetésével termelik ki az üzemegyüttes működéséhez szükséges hő- és villamos energiát.

A vállalat a szükséges alapanyag 60-65 százalékát Magyarországról – integrátorok és nagy gazdaságok bevonásával – szerzi be, míg a maradék 35-40 százalékot a szomszédos romániai és szerbiai régiókból szállítja majd. A cég választása azért esett elsődleges nyersanyagként a napraforgóra, mert az a szóba jöhető többi növényhez képest jobban bírja az aszályos hazai éghajlatot, igaz, kisebb mennyiségben repcét is feldolgoznak majd.

Az alapanyag-ellátást hosszú távon biztosítja, hogy a napraforgó magyarországi vetésterülete a következő években a jelenlegi 500 ezer hektárról 700 ezerre növelhető – fejtette ki Gombos András. A környezetvédelmi tárcánál korábban államtitkári pozíciót betöltő mezőgazdasági igazgató elmondta: attól sem tart, hogy a piacon érdekellentétbe kerülnek a takarmányt kereső állattenyésztő cégekkel. Ugyanis a hódmezővásárhelyi üzemben az alapanyag feldolgozása során keletkező kiváló minőségű napraforgó-, valamint repcedarát állati takarmány alapanyagaként kívánják értékesíteni.

Németh I. Gergely

forrás: vg.hu

Nincsenek megjegyzések: