Oldalak

csütörtök, október 04, 2007

Kinek jó ez?

Hiány van, méghozzá nem is kicsi!

Gondolom e blog olvasói rögtön tudják, hogy mire gondolok, igen a gabonára, ezen belül is a kukoricára. Amit mindenki tapasztalhat a saját bőrén, hogy a takarmányok alig pár hónap alatt több mint 50%-ot drágultak és ennek a folyamatnak közel sem biztos hogy vége van, a következményei pedig egyenlőre beláthatatlanok.

Jelen helyzet megoldására jó ötletnek tűnhet az óceán túlpartjáról behozni a kukoricát, vagy azt, ami az etanolgyártás után marad belőle (DDGS), de azok a kukoricák génmanipuláltak, így az EU nem engedi be a területére.

Kinek nem jó a jelenlegi helyzet?
  1. az állattartóknak, mert csillagászati áron jutnak hozzá a takarmányhoz, és az így előállított termékekkel a világpiacon olyan országok termelőivel kell árversenybe bocsátkozniuk, akik használják az olcsóbb GMO-s kukoricát, így jóval alacsonyabb önköltségen tudnak termelni

  2. a fogyasztóknak, mert az unión kívüli húst nem engedik be az EU-ba, így biztosak lehetnek abban, hogy a jövő év második felében várhatóan sertéshús hiány jelentkezik, mely jelentősen felhajtja majd a sertéshús és a belőle készült készítmények árát

  3. a bioetanol gyártóknak, mert nem hiszem, hogy 60 Ft-os kukoricából gazdaságos lehet bioetanolt gyártani

  4. a növénytermesztőknek, mert továbbra is jelentős összegeket kell költeniük növényvédő szerekre

Kinek jó?

  1. a tőkeerős kereskedőknek, akik a jelenlegi helyzetben extraprofitra tudnak szert tenni (lásd a hazai intervenciós készletek sorsát)

  2. a vegyipari lobbinak, akik továbbra is méregdrágán tudják eladni a védekezéshez szükséges portékáikat, melyeknek befellegezne, ha GMO-s kukoricát lehetne termelni

Az egész GMO kérdéskör különös bája, hogy az egész GMO-s témát pont azok a kutatók kezdték el felkarolni, akiknek elegük lett abból, hogy a Földet és az emberiséget különféle agyafúrtabbnál agyafúrtabb kémiai szerekkel mérgezik, és valamilyen más, alternatívát kerestek a növények kórokozóktól való védelmére a termelés szintjének fenntartása mellett. Mostanra ezek a kutatók oda jutottak, hogy saját "zöld" kollégáik első számú ellenségeivé váltak.

Azért érdekes elgondolkozni, hogy hogyan működik a világ...

Nincsenek megjegyzések: