Oldalak

péntek, október 12, 2007

Az ön- és közámítás magasiskolája

A héten az egyik mezőgazdasági hetilapból hullott az ölembe a "magyar sertéstenyésztés teljes vertikumának meghatározó szereplője" titulussal magát meghatározó vállalat magazinja.

Éppen 15 éves születésnapjukat ünneplik/ünnepeltetik, amihez innét is gratulálok (csak halkan jegyzem meg, hogy a RATTLEROW SEGHERS immáron 17 éve van jelen a magyar piacon).
A magazinban leírt megállapítások közül egy dologgal maximálisan egyet tudok érteni:

"...a legköltséghatékonyabb a genetikába, a tenyésztői munkába történő befektetés. Nemzetközi statisztikák szerint egy jól működő, a tenyésztési piramis elvén felépülő sertéstelep működési költségeinek mindössze 5 százaléka az az összeg, amelyet a genetikára költ el. Tapasztalatok szerint a telepek életében ez a leggyorsabban megtérülő befektetés, itt érhetők el a leglátványosabb eredmények."

Ami most arra késztetett, hogy tollat, azaz klaviatúrát ragadjak az az unalomig ismételt magyar ember magyar disznót vesz szlogen kissé terjedelmesebb változata, mely sajnos ebben a magazinban is helyet kapott:

"Ehhez persze az kell, hogy mi magunk is magyar alapanyagokból, magyar genetikával, magyar szakemberekkel és magyar célokkal dolgozzunk, és hogy a boltok polcairól mi magunk is a minőségi magyar árukat vegyük le."

Ez mind olyan szép és jó, de pár oldallal hátrébb mit olvasok? (Igaz a két írást nem ugyan az a személy jegyzi.)

"A telepeken végzett tenyésztői munka színvonalát bizonyítja, a több szobát és vitrint betöltő serlegek, domborművek és oklevelek tömege, amelyeket a különböző kiállításokon (OMÉK, Alföldi Állattenyésztési Napok, FARMER-EXPO, stb.) nyertek el a nagy genetikai értékű és impozáns küllemű tenyészállataik bemutatásával.

Különösen igaz ez a sertéságazatra, melyben a magyar nagyfehér hússertés és a HUNGAHIB 39-es kanelőállító törzstenyészet mellett saját Mesterséges Termékenyítő Állomást (MTÁ) és egy időben Teljesítmény Vizsgáló Állomást (TVÁ) is üzemeltettek."

Ezt követően írnak a kiváló magyar nagyfehér tenyészetről.

"Ez a tenyészet a magyar fajtatiszta törzstelepek ranglistáján mindig az elsők között szerepelt.
A tenyésztési cél, főleg az utóbbi 12 évben, amikor is kialakult a jelenlegi tenyészállomány, mindig is a nagy szaporaságú és kiváló konstitúciójú tenyészkocák termelésbe állítása volt.
Ennek érdekében hozták létre a Mesterséges Termékenyítő Állomást is.
Induláskor hazai tenyésztésű finn vérségű tenyészkanokat vásároltak, majd finn import spermával saját előállítású kanokkal folytatták a tenyésztői munkát. A nagy áttörést a Dániából vásárolt nagyfehér és lapály kanok tenyésztésbe állítása jelentette.
A Hungahib-hibrid márkajelzéssel ellátott tenyésztési program anyai oldalán a szaporaság növelése az elsődleges célkitűzés."

A cikk még folytatódik ugyan, de úgy gondolom, hogy ennyi is untig elég belőle a következtetések levonásához.

Hééééé, Emberek! Vegyük már észre, hogy palira akarnak venni!

idézett részek: Hungapig Magazin 2007. október

Nincsenek megjegyzések: