Oldalak

péntek, október 26, 2007

Uniós mentőöv a sertéságazatnak

Október 29-től az unió támogatást ad a sertéságazatban kialakult válság miatt eladhatatlan húsmennyiség magántárolásához - közölte lapunkkal Marian Fischer Boel, az EU Budapesten tárgyaló mezőgazdasági biztosa. A dán politikus este adott exkluzív interjút a VG online-nak, miután egy kerekasztal-beszélgetésen vett részt a magyar kormányzat és a hazai agrárszektor képviselőivel. Fischer Boel elismerte, hogy a sertéstenyésztők és -feldolgozók a magas takarmányárak, az európai exportot hátráltató gyenge dollár és egyéb tényezők miatt nehéz helyzetbe kerültek.

A tenyésztők Magyarországon és más tagállamokban is az állatok idő előtti levágásával igyekeznek csökkenteni veszteségeiket, ami jelentős nyomást gyakorol a feldolgozóiparra és a kereskedelemre - indokolta az agrárbiztos a rendkívüli tárolási támogatás bevezetését. Az erről szóló döntés már megszületett Brüsszelben, és életbe lépéséhez nincs szükség további egyeztetésre a tagállamok között.

Az unió 3-5 hónapon keresztül folyósítja a tárolási támogatást. Ezalatt reményeik szerint normalizálódik a helyzet, tehát eltűnnek a felesleges készletek és emelkednek a felvásárlási árak. Fischer Boel szerint nehéz megmondani, mekkora összeget vesz igénybe a tárolási támogatás, hiszen nem tudják, mennyi igénylés fog beérkezni a feldolgozó cégektől; Brüsszel mindenesetre azzal számol, hogy a végső számla 40-80 millió euró között fog alakulni. Az uniós segítségen felül a tagállamoknak is módjuk van rendkívüli támogatásban részesíteni a sertéságazat vagy bármely más, válságos helyzetbe jutott mezőgazdasági szektor szereplőit. "Bagatell" összegű állami szubvenciók folyósításához egyáltalán nem kell engedélyt kérni az Európai Bizottságtól; ennek határa eddig egy-egy termelő esetében három évre összesen 3000 euró volt, de 2008. januártól hatezer euróra nő az összeg - tette hozzá Fischer Boel. Ugyancsak a tagállami plusztámogatások közé tartozna a gabonatermesztőknek folyósítandó aszánykár-enyhítés, amelyre október közepén kért engedélyt Magyarország az uniótól.

Az agrárbiztos néhány ponton kiegészítést kért a károkat összegző magyar beadványhoz. Most Budapest válaszára vár, és ha ezt megkapja, akkor állítása szerint tíz napon belül jóváhagyhatja az aszálykár-enyhítést. A Magyarországon is nagy vihart kavart borágazati reform kapcsán Marian Fischer Boel úgy fogalmazott: igyekeztek minél nagyobb mértékben figyelembe venni a különböző tagországok piaci szereplőinek érdekeit és véleményét, de természetes, hogy az előterjesztett változat nem nyerhette el mindenki tetszését. A bizottság a közelmúltban jelezte, hogy bizonyos pontokon hajlandó kompromisszumot kötni, de elvárja, hogy a kormányok is engedjenek - tette hozzá. A mezőgazdasági biztos egyébként ma délelőtt Gráf József agrárminiszterrel közös sajtótájékoztatót tart, majd délután Egerbe látogat, ahol a helyi bortermelőkkel egyeztet a reformjavaslatról és a szektor jövőbeni kilátásairól.

Takács Gábor

forrás: vg.hu

Nincsenek megjegyzések: