Oldalak

hétfő, szeptember 10, 2007

A "vöröshús kampány" kidobott pénz?

"Vörös hús: nálunk ösztönzik, a világban ellenzik" címmel jelent meg a Népszabadság szombati számának első oldalán egy írás, melyet az alábbiakban idéznék:

Vöröshús-fogyasztást ösztönző kampányba kezd októberben az agrártárca, az akcióra csaknem százmillió forint költségvetési pénzt fordítanak. A cél a sertés- és marhatőkehús fogyasztásának ösztönzése, továbbá - a szaktárca közleménye szerint - "a vörös húsoknak az egészséges táplálkozásban betöltött nélkülözhetetlen szerepének tudatosítása".

A vöröshús-fogyasztást óriásplakáton, citylight felületeken, a rádióban és a nyomtatott sajtóban megjelenő hirdetésekben, áruházi reklámakciók során igyekeznek fellendíteni. A vöröshús-forgalom Magyarországon az utóbbi időben évről évre csökken, egy hazai lakos 2005-ben átlagosan 26,7 kilogramm sertés-, 3,1 kilogramm marhahúst fogyasztott, tíz százalékkal kevesebbet, mint 2002-ben. Külföldi tanulmányok sora állítja ugyanakkor, hogy a vöröshús-fogyasztásnak egészségügyi kockázatai vannak, s a fejlett világban olvad is a sertés- és a marhahús népszerűsége. A Harvard Orvosi Intézet tavaly publikált kutatásában 90 ezer nő évtizedes vizsgálata nyomán azt állította: azokban, akik vörös hússal gazdagon étkeznek, jóval nagyobb eséllyel alakul ki a hormonálisan reaktív mellrák. A kísérletben részt vevő nők közül 1021 lett daganatos beteg. Azon nők esetében, akik naponta több mint másfél adag vörös húst ettek, gyakorlatilag megduplázódott a mellrák kialakulásának esélye. Hasonló összefüggést mutattak ki korábban a vastagbélrák kialakulása kapcsán is. Ez annyira egyértelmű, hogy az itthon forgalomban lévő rákkockázat-kalkulátorok is rákérdeznek a páciens vöröshús-fogyasztási szokásaira.
A kampány mögött sokan lobbiérdekeket - illetve az állattartó lobbinak adott gesztust és burkolt állami támogatást - sejtenek, mással ugyanis a minisztériumi buzgalom nehezen magyarázható. Erre utal az is, hogy - bár idehaza zöldség- és gyümölcstermesztésből is sokan élnek - zöldség-gyümölcs fogyasztási kampány egyelőre nem szerepel a tervekben, pedig ott egészségügyi aggályokkal sem kellene számolni.

Hargitai Miklós

forrás: nol.hu

Remélem, hogy ugyan ilyen terjedelemben és helyen fog majd megjelenni a sertéstenyésztőket képviselő szervezet írása, hogy kifejtse a sertéshús fogyasztás előnyeivel kapcsolatos álláspontját. Azt gondolom, hogy a közeljövőben több hasonló megnyilvánulásra kell felkészülnünk, és résen kell lenni, mert hiába a 80 milliós költségvetésű kampány egy-egy tolnok jól célzott írása lerombolhatja az egészet.

Nincsenek megjegyzések: