Oldalak

kedd, szeptember 25, 2007

A helyes szemcseméret csökkenti a takarmányozás költségét

A legtöbb sertéstartó tisztában van azzal, hogy a szemcseméret hatással van a takarmányozás hatékonyságára. A szemcseméret csökkenésével javul a takarmány emészthetősége, magyarázta a Kansas-i Állami Egyetem munkatársa.

A Kansas-i egyetem ajánlása szerint a szemcseméretet 700 mikron körül kell tartani. Az optimális mérettartomány a 650-750 mikron, mondta Bob Goodband az egyetem sertés specialistája. Nagyobb részecskék rontják a takarmány hasznosulását. A kisebb részecskék megnövelik a darálás energiaköltségét, a gyomorfekélyre való hajlandóságot és a silók, illetve etetőkben lévő táp boltozódását.

A takarmány részecskeméretének jelentős gazdasági hatása van a termelési költségekre, mondta. "A szemcseméret minden 100 mikronnyi pozitív eltérése az ajánlott mérettartománytól a romló takarmányértékesítés miatt 0,65$-nyi költségnövekedést jelent sertésenként." Tételezzük fel, hogy mostanában nem ellenőrizte a takarmány részecskeméretét és az felkúszott az 1.000 mikronos tartományba. Ha lecsökkenti ezt 700 mikronra, úgy közel 2$-t tud megtakarítani hízónként."

forrás: allaboutfeed.net

Nincsenek megjegyzések: