Oldalak

hétfő, szeptember 03, 2007

Támadnak a vegák

"A húsevőket tartják a klímaváltozás csúcsragadozóinak" címmel közölt három oldalas cikket az origo.hu a mai napon. Ebből idézem az állattenyésztőket érintő részt:
...
A húsevők
A húsevők több nemzetközi tanulmány és környezetvédő szervezet szerint is az etikátlanok csúcsragadozói. Az amerikai PETA (emberek az állatokkal való etikus bánásmódért) azzal vádolja a húsevőket és elsősorban az őket kiszolgáló húsipart, hogy ők a fő okozói a globális felmelegedésnek. Egy 2006-os ENSZ FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet) tanulmányra hivatkoznak, amely szerint az állattartás az üvegházi gázkibocsátás 18 százalékáért felelős, és ez több mint az összes közlekedési eszköz - autók, kamionok, repülők, hajók - széndioxidra átszámított szennyezése együttvéve.
A PETA új kampányának központi eleme lesz a rántott csirkét rágó, pocakos volt amerikai alelnökből környezetvédővé lett Al Gore-t ábrázoló poszter. Azért támadják, mert állítólag eddig nem volt hajlandó a húsipar klímaváltozásban játszott szerepét megvitatni. "Nem beszélhet valaki a globális felmelegedés miatti aggályairól miközben csirkecombot rág" - mondta Ingrid E. Newkirk, a PETA elnöke. "Gore figyelmen kívül hagyja azt a tudományosan ismert tényt: nem létezik olyan, hogy húsevő környezetvédő, mert a húsevés a fő bűnös" - tette hozzá.
A PETA és egy másik amerikai szervezet, a The Humane Society (HSUS) hivatkozik még a University of Chicago 2005-ös tanulmányára, amely szerint a vegetáriánus étrendre való áttérés többet ér a globális felmelegedés ellen, mint a nagyfogyasztású autók lecserélése hibrid meghajtásúakra. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet is úgy véli, hogy a húsevés csökkentése segít a klímaváltozás lelassításában. "Minden kiló hús előállítása 3-4 kilogramm széndioxid kibocsátásnak megfelelő metán és kén-dioxid szennyezéssel jár" - állítja a szervezet.
A fő érvük a húsevés ellen, hogy a takarmányhoz szükséges trágya előállítása nagyon energiaigényes; a legeltetéshez jelentős méretű erdőket, és őserdőket kell kivágni, és a szarvasmarha kérődzés az emberi tevékenység által generált metángáz kibocsátás 37 százalékáért felelős. Az ENSZ szerint a metán 23-szor jobban járul hozzá az üvegházhatáshoz, mint a széndioxid.
...


Izsák Dániel

forrás: origo.hu

Csak azért közlöm ezt a cikket, hogy mindenkiben tudatosuljon, hogy világméretekben milyen erős lobbiérdekek szólnak az állattenyésztés ellen, amivel szembe kell néznünk, és meg kell tudni védenünk a magunk igazát. Most csak egy kis hír az egyik legolvasottabb hazai internetes portálon, de ha felkapja a média és nincs válaszunk könnyen újabb dekákat veszíthetünk az amúgy sem túl magas éves húsfogyasztásból.

Nincsenek megjegyzések: