Oldalak

csütörtök, szeptember 06, 2007

Tovább veszi az állam a kukoricát

A 2007-2008-as gazdasági év kezdetétől 1 194 000 tonna kukoricát és 8700 tonna búzát értékesítettek az intervenciós készletekből - derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság mai ülése utáni sajtótájékoztatón.

A még pályázható mennyiség a szeptember 5-i állapot szerint kukoricából 932 000 tonna, búzából 19 700 tonna, mivel augusztus 30-tól már csak kétheti rendszerességgel vannak bírálati napok Brüsszelbe a beérkező ajánlatokról, a következő ajánlattételi határidő szeptember 12.

Benedek Fülöp, a bizottság elnöke bejelentette, hogy az állam folytatja az állattartók helyzetének megkönnyítése érdekében az intervenciós gabona felvásárlását a Concordián, és a TIG-en keresztül. Emlékeztetett Gráf József miniszter azon kijelentésére, miszerint a már eddig is elkezdett állami felvásárlás folytatódik, s összesem még 200 000 tonnát vásárolna meg az állam (ebből 40 000 tonnát már megvett értesülésünk szerint).

Máhr András, az agrártárca szakállamtitkára arról számolt be, hogy az agrárminiszter kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy szintén az állattartók megsegítése érdekében a teljes intervenciós gabonakészletet ők vásárolhassák meg, erről azonban a bizottság még nem döntött.

Jövő héten az agrárminiszter az agrárminiszter a kormány elé viszi az élelmiszerek áremelkedésének ügyét, és az ezzel kapcsolatos terveket.

Tóth László Levente

forrás: napi.hu

Nincsenek megjegyzések: