Oldalak

hétfő, szeptember 10, 2007

Áfacsökkentés nélkül startol az aszálycsomag

A kormány folytatja a kukoricavásárlást az aszálykárok mérséklése érdekében, és rövidesen csökkenti az állattenyésztés hatósági díjait. Egyes élelmiszerek áfájának mérséklése azonban egyelőre nincs napirenden, inkább csak vészintézkedés jöhet szóba, amire alig van esély.

Pontosan még nem tudni, hogy mekkora kárt okozott az aszály, a gazdák sok száz milliárdos elveszett termésről beszélnek, de az uniós szabályok szerint nem az elveszett áru értékét, hanem a kieső jövedelmet kell számolni. Ez viszont arányaiban jóval kevesebb, ugyanis a kisebb termés hatására a termények jelentősen drágultak. Így még olyan termény is, amelyen a termelők többet kerestek, mint tavaly.
A szerdai kormányülésen Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter beszámolt az aszály eddigi hatásairól, valamint az agrártárca már megtett és a tervezett kárcsökkentő intézkedéseiről. A miniszter ezt követően lapunknak elmondta, hogy a korábbi híradásokkal ellentétben egyes élelmiszerek áfájának csökkentése most nem volt téma. Hozzátette: az agrártárca terveit sokan félreértik, félremagyarázzák. Gráf József emlékeztetett arra, hogy a javaslatuk szerint az áfacsökkentés csak akkor kerülhetne napirendre, ha a KSH vásárlói kosarába tartozó élelmiszerek 12 havi átlagos áremelkedése eléri a 20 százalékot. Szerinte ekkor lehetne indokolt olyan alapvető, más élelmiszerek árát is meghatározó termékek 20 százalékos áfáját 5 százalékponttal csökkenteni, mint a tőkehús vagy a liszt. A miniszter elmondta azt is, hogy szakértői szinten a tervet többen nem tartják véghezvihetőnek, véleményük szerint a nagy élelmiszerláncok egyszerűen "lenyelnék" az áfacsökkentés hatását. Gráf József ennél optimistább, kijelentette: az elmúlt időszakban több, korábban megoldhatatlannak tűnő ügyben sikerült a láncok vezetőivel megegyezni, így ha sor kerülne az áfacsökkentésre, akkor ebben az ügyben is meg tudna velük állapodni. Szerinte ugyanakkor az élelmiszerárak átlagos emelkedése nem éri el majd a 20 százalékot, így az áfacsökkentés kérdése nem kerül napirendre.
Gráf József megbízása alapján eddig az Európai Unió magyarországi intervenciós készleteiből 140 ezer tonna kukoricát vásároltak a tárcához tartózó cégek. Amíg az intervenciós magtárakban van kukorica, addig a miniszter által felkért társaságok továbbra is indulnak a tendereken. Az agrártárca felügyelete alá tartozó TIG és Concordia Zrt. az új termésből is vásárol kukoricát. A pontos mennyiségről a miniszter csak annyit mondott, hogy összesen 500-600 ezer tonnás készletet kívánnak felhalmozni. Ekkora mennyiséggel ugyanis az állam már némiképpen szabályozhatja a piacot, kordában tarthatja a hazai takarmányárakat. Gráf kijelentette: az állattartókkal folyamatosan egyeztetnek az árakról, ugyanis a kormány csak olyan áron vesz kukoricát, amilyen áron ezt majd megveszik az állattartók.
Most folyik a brüsszeli jóváhagyása annak a magyar támogatási tervezetnek, amelynek keretében ötéves hitelkeretet kívánnak biztosítani annak a gazdálkodónak, aki az éves takarmányszükségletének felét kívánja megvásárolni. Ezt 50 százalékos kamattámogatással, egy év türelmi idős hitellel akarják segíteni. Azok a termelők juthatnak az állam által finanszírozott kukoricához, akik a szabadpiacon nem tudnak takarmányt szerezni. A Baromfi Terméktanács, a Vágóállat és Hús Terméktanács, valamint a Sertéstartók Országos Szövetsége egyeztetésével közvetítik a takarmányt olyan áron, amin az állam nem kíván keresni.
Az állattenyésztők segítését szolgálja az a jövő héten a kormány elé kerülő csomag, amelynek révén összességében az idén egymilliárd, jövőre hárommilliárd forinttal csökkentik a hatósági állat-egészségügyi díjakat. Ezenkívül az EU jóváhagyására vár az állatjóléti támogatások engedélyeztetése: ezzel kívánják pótolni sertéseknél az állatonkénti 1800 forintos, a baromfiféléknél a kilónként 9,50 forintos régebbi, de már megszüntetett, minőségi termelést ösztönző támogatást.
A miniszter szerint ezek az intézkedések két évre szólnak, ugyanis az aszály hatása ennyi ideig biztos elhúzódik.

Czauner Péter

forrás: nol.hu 2007. szeptember 6.

Nincsenek megjegyzések: