Oldalak

szerda, szeptember 05, 2007

Kína nem számol a sertéshiány rövid időn belüli megszűnésével

A kínai sertéshiányt, mely az inflációt oly mértékben hajtotta fel, hogy az megdöntötte az elmúlt 10 éves csúcsot, nem lesz könnyű enyhíteni a jövő év második negyedévéig, figyelembe véve azt az időt, mely az állatállomány helyreállásához szükséges, nyilatkozta egy hivatalnok kedden. Az élelmiszerárak az áradások és a sertéshiány következtében bekövetkezett megugrása vezetett Kína elmúlt 10 évének legmagasabb inflációjához, mely júliusban elérte az 5,6%-ot.

A sertés állomány 10%-ot csökkent az előző évihez képest, köszönhetően egy sertésbetegség széleskörű elterjedésének és a termelés gyenge jövedelmezőségének, mondta Bi Jingquan a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság alelnöke egy sajtótájékoztatón.

Kínai kocaállomány június végén 7%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbi szintnél mondta.

Körülbelül 18 hónapra van szükség, hogy egy kocát felneveljenek és az értékesíthető hízót állítson elő. "Így én nem hiszem, hogy lényegi változás történne a jövő év második negyedéve előtt" mondta a sertésellátás kilátásaira.

A sertéstartás gyenge jövedelmezősége és egy szokatlanul virulens PRRS járvány tizedelte meg Kína sertésállományát és járult hozzá a húsárak emelkedéséhez.

Ez lökést adott az importnak, hozzájárulva a Chicagó-i tőzsdén a sertés jegyzések emelkedéséhez. Az amerikai hústermelő Smithfield Foods a múlt hónapban jelentette be, hogy 60 millió font sertéshúst fog értékesíteni egy meg nem nevezett kínai kereskedő vállalatnak. Az idei év első hét hónapjában Kína 30.000 tonna sertéshúst importált és 95.000 tonnát exportált, mondta Bi. A 2006-os teljes évben 24.000 tonnát importált és 270.000 tonnát exportált.

A sertéshús ára, mely önmagában 4%-kal növelte a fogyasztói kosár árát, 70,3%-kal nőtt Augusztus végére az egy évvel korábbi időszakhoz képest, jelentette az NDRC Kína gazdasági tervező ügynöksége. Kína bevezette az állományok széleskörű vakcinázását és kedvezményeket nyújt a termelőknek a betegség megfékezése érdekében - mely 2006 májusában kezdődött és országszerte elterjedt. Az élelmiszer ára, mely a kínai vásárlói kosár harmadát teszi ki 15,4%-kal emelkedett júliusban az egy évvel korábbihoz képest. A hús árak óriásit 45,2%-ot, a tojás 30,6%-ot emelkedett 2006 júliusához képest, míg a sütőolaj 30,1%-ot a zöldségfélék ára 18,7%-ot emelkedett.

forrás: economictimes.indiatimes.com

Nincsenek megjegyzések: