Oldalak

kedd, július 31, 2007

VHT Sajtótájékoztató 2007. július 30.

Az április 30-i állatszámláláskor a sertéslétszám 4,1 millió darab volt, 200 ezer darabbal több, mint egy évvel korábban.

Az év elsõ felében a hazai árualapból 1,8 millió darab vágósertés került levágásra, ezt növelte még 300 ezer darab import eredetû élõállat behozatala. Az import részaránya 14 % volt. Ezen belül a mennyiség nagyobb része az elsõ negyedévben érkezett.

Az év elsõ heteiben a vágósertés felvásárlási ára 275 Ft/élõ kg volt. Egy hónap alatt ez az ár 235 Ft/élõ kg mértékre süllyedt, az alacsony árfekvésû lengyel import következtében. Ez az árszint a félév során tartotta magát. A felvásárlási árak az önköltség alá süllyedtek.

A hazai felvásárlási árak a csatlakozás óta követik az EU átlagárak színvonalát és mértékét. A félév folyamán a felvásárlási árak döntõen nem érték el az EU átlagárat.

A sertéstermelõk helyzetét tovább rontotta az 1800 Ft/sertés darab állatjóléti támogatás május 1-i megszûnése. (Ez a támogatás 15 Ft/élõ kg-nak felelt meg.)

Július hónaptól kezdõdõen megindult a felvásárlási árak növekedése, miközben a felére esett vissza az import behozatal. A jelenlegi árcentrum 295 Ft/élõ kg.

A sertés hízlalás során meghatározó költségnem a takarmányköltség. Ez képviseli a felmerülõ költségek cca. 65 %-át. Az idõjárás okozta drasztikus kiesés a növénytermelésben a takarmányárak ugyancsak drasztikus növekedését okozza. Csak példaként említjük, hogy a korábbi évek 110 EURO/tonna intervenciós kukorica felvásárlási árak ma 180 EURO/tonna mértéket is meghaladják. Ez 60 %-ot meghaladó áremelkedés. A költségnemek megoszlása alapján a felvásárlási árak minimum 40 %-os növekedésével számolhatunk, tehát az értékesítési árak elérhetik illetve meghaladhatják a 400 Ft/élõ kg szintet.

A takarmányárak változása végig gyûrûzik a teljes termékpályán. A feldolgozó ipar alapanyag költsége 70 %. Így az ipar kereskedelmi átadási áraiban várhatóan 30 % árnövekedés fog bekövetkezni. A kereskedelmi partnerek döntése, hogy ebbõl milyen mértéket hárítanak át a fogyasztókra.

Az áremelkedés továbbhárítása a termékpálya szereplõi számára gazdasági kényszerként jelentkezik.

Cél:
  • A hazai sertéstermelés volumenének és színvonalának megõrzése

Eszköze:

  • A felmerülõ költségek elismertetése
  • A fekete gazdaság elleni fellépés szigorítása
  • Az ágazat nemzeti támogatottságának biztosítása
Budapest, 2007. július 30.

forrás: VHT.hu

Nincsenek megjegyzések: