Oldalak

kedd, július 31, 2007

Valós válságba sodródtak a hazai állattenyésztők is

Hamarosan hitelhez jutnak az állattenyésztők, és remélik, nem érkezik későn a segítség. A húsárak viszont valószínűleg tizenöt–harminc százalékkal emelkednek.

"Az ágazat válsághelyzetben van" – így helyesbítette feltételes módon feltett kérdésünket Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének igazgatója, miután tegnap négy szakmai szervezet közös tájékoztatón ismertette a hazai állattenyésztés állapotát. Az állattenyésztők mellett a Baromfi Terméktanács, a Vágóállat és Hús Terméktanács, a Magyar Sertéstartók Szövetsége is állította: ha nem kap gyors kormányzati segítséget az ágazat, válsághelyzetbe kerülhet az állattenyésztés. Ezt a kijelentést módosította Wagenhoffer Zsombor, aki hangsúlyozta, nem céljuk rémisztgetni a lakosságot élelmiszerár-emeléssel, de úgy tűnik, az elkerülhetetlenül begyűrűzik az életünkbe.

A szervezetek a tájékoztató előtt megállapodtak Gráf József földművelésügyi miniszterrel, hogy az állattenyésztők takarmányvásárlásuk finanszírozásához ötvenszázalékos kamattámogatott hitelt kapnak.

"Javasoltuk továbbá, hogy az elsődleges előállítású hústermékek áfája a jelenlegi húsz százalékról csökkenjen öt százalékra" – mondta az igazgató. A felvetés kormányzati döntést igényel, de ezzel a lépéssel talán mérsékelni lehetne a tizenöt–harminc százalékosra becsült húsáremelkedést. Az állattenyésztők kérték az intervenciós gabonakészletek hazai felhasználásának biztosítását is, erre azonban kevés az esély. Értesüléseink szerint Brüsszelben a múlt héten lesöpörték az ezt célzó magyar törekvéseket. Franciaországban kétszáz euró a kukorica tonnája, itthon valamivel 180 euró felett van, de Wagenhoffer Zsombor becslése szerint hamarosan a belföldi árak is elérik a kétszáz eurós szintet. (Az agrártárca tett lépéseket két állami tulajdonban lévő cégen keresztül az intervenciós kukorica felvásárlására, hogy az így megszerzett gabonát hazai állattenyésztőknek értékesítse.)

"A legnehezebb helyzetben a sertéságazat van, az állattartók fél éve veszteséget termelnek. A baromfitenyésztők jobban állnak, ők az elmúlt hónapokban kétszer is emelték áraikat" – mondta az igazgató.

Nagy Ottó

forrás: magyarhirlap.hu

Nincsenek megjegyzések: