Oldalak

vasárnap, július 08, 2007

Japán kevesebb európai sertéshúst vásárol

Japán: A fagyasztott sertéshús magas vámja sújtja az Európa Japánba irányuló exportját.
Japán 2006-hoz képest az év első harmadában kevesebb európai sertéshúst importált.
A Britt Hús és Élőállat Tanács (MLC) elemzői szerint Japán teljes importja a januártól márciusig terjedő időszakban két százalékkal, vagy 6.000 tonnával emelkedett 242.700 tonnáról 248.700 tonnára. Mindazonáltal az európaiak piaci részesedése 6.500 tonnával csökkent – körülbelül nyolc százalékkal – 72.400 tonnára ebben az időszakban.

Japánban a legtöbb Európából származó sertéshús Dániából érkezik, mely 10 százalékos csökkenést tudhat a magáénak a kereskedelemben, de még így is Japán harmadik legnagyobb beszállítója marad.

Japán sertéshús különbözeti vámtarifa rendszert működtet, ahol az importált fagyasztott sertéshús – melyek jellemzően az olcsóbb, alacsonyabb minőségű részek – magasabb vámkötelezettséget vonnak maguk után,mint a drágább magasabb minőségű részek, melyek nagy valószínűséggel előhűtöttek, mondta az MLC.

A Dániából érkező szállítmányok szinte kizárólag fagyasztottak, magasabb vámot vonva maguk után, s ez az egyik lehetséges oka a Japánnal való kereskedelem drámai visszaesésének, az MLC szerint.

Mindazonáltal az import 2007-es csökkenésére számítanak a történelmi csúcson lévő fagyasztott készletek miatt. A Franciaországból és Magyarországról származó import szintén jelentősen csökkent, de ezek együtt is csak két százalékát teszik ki Japán első négy havi sertéshús importjának.

Az USA a maga 36%-os arányával Japán legnagyobb beszállítója. Január és április között Japán további 9.500 tonnányi sertéshúst importált az USA-ból, előhűtött és mélyfagyasztott részeket is szállítva annak érdekében, hogy minimalizálják a beviteli vámot.
Az MLC szerint a Kanadából származó import közel 10 %-kal, vagy 4.900 tonnával nőtt, de még így is 25 %-kal alatta marad a 2005-ös azonos időszaknak, köszönhetően a kanadai ágazat hanyatlásának.

Forrás: meatnews.com

Nincsenek megjegyzések: