Oldalak

péntek, július 27, 2007

A miniszter a Magyarországon lévő uniós takarmánygabona itthon tartásáért lobbizik

Egy, a sertéstenyésztőket is érintő részletet adnék közre Czauner Péternek Gráf Józseffel készített és a nol.hu-n megjelent interjújából. A teljes interjú itt elolvasható.
...
Míg a fagykár 40-50 milliárd forint kárt okozott, addig az idei aszály ennél sokkal többet, kukoricából már fél termést emlegetnek, a napokban ellentmondó hírek jelentek meg arról, hogy a kormányzat részt vesz uniós kukoricatendereken, az FVM intervenciós kukoricát vásárol.
  • Nem az FVM, hanem két állami cég. Elsősorban az új termésből akarunk vásárolni és készletezni, de a TIG és a Concordia Zrt. indul a hetente sorra kerülő uniós intervenciós tendereken. Ha beválnak a jóslatok, és Magyarországon legfeljebb 4-5 millió tonna tengeri terem, akkor egymillió tonna kukoricára van szüksége az országnak. Normális időjárású években 8 millió terem, s ebből 2 millió tonna exportálható. Az uniós tendereken erős világcégekkel nem tudunk versenyezni, de az állattartóknak ígérem, bármilyen áron megszerezzük a kukoricát, ha ők nem tudnak elég kukoricát vásárolni. Bolgár, román kollégámmal szeretnénk Brüsszelben elérni, hogy a magyar intervenciós készletek maradjanak ebben a régióban. Hasonló akciót tavaly szervezett az EU, amikor az aszály sújtotta Spanyolország és Portugália elővásárlást szerzett az intervenciós tendereken.

Czauner Péter

forrás: nol.hu

Nincsenek megjegyzések: