Oldalak

vasárnap, július 22, 2007

Európában egyedülálló telep épült Magyarországon

Megkezdte működését a Dalmand Zrt. Európában is egyedülálló technológiával rendelkező szilfási sertés-tenyésztelepe, melynek éves kapacitása 10,000 szülőpár kocasüldő lesz. A telep kialakításakor különleges figyelmet fordítottak az állományt veszélyeztető fertőzések megelőzésére, illetve a tenyészállatok ideális környezetének kialakítására.

2007. május 17-én befejeződött az Angliából származó 22 sertés tenyészkan és 1,680 déd- és nagyszülő tenyészsüldő betelepítése a Dalmand Zrt. Tolna megyei telepére. A karantén időszak leteltével az állomány június végén megkezdte termelését.

Az Európában is különlegesnek számító, a legkorszerűbb technológiát alkalmazó létesítmény megfelel a legújabb Európai Uniós és hazai normáknak. A 1.5 milliárd forint értékű zöldmezős beruházás kivitelezése 2006. áprilisában kezdődött és 2007. április végén fejeződött be. Beruházás 20% értékben EU-s és nemzeti támogatásból valósult meg. A megépült tenyész-komplexum cca. 400,000 db hízó végtermék anyai vonalát képes biztosítani, döntően a cégcsoport részére. A 15 új munkahelyet teremtő üzemet hazai, javarészt a régióból toborzott szakemberek üzemeltetik.

A kiváló húsminőséget nyújtó és magas állategészségügyi státuszú sertések egészségének védelme kiemelt feladat. A beruházás során a telep minden épületét és kiszolgáló helyiségét újonnan építették fel. Magyarországon a tenyészállatoknak 4 alapvető nagygazdasági kárt okozó betegségtől kell mentesnek lennie, addig Dalmandon további 4 betegségtől mentes az állomány.

Az egészségesebb állat magasabb színvonalon termel, így gazdaságosabban működik a telep. Az állatgyógyszerekre és a prevencióra felhasznált anyagok várható aránya markánsan különbözik a Magyarországon megszokottól. Várakozásuk szerint prevencióra többet költenek, mint gyógyszerekre.

A legújabb uniós rendelkezéseknek is megfelelő telep hazánkban egyedülállóan modern technológiával rendelkezik. Minden állatnak egyedi chip-el ellátott azonosítója van, mely segít az egyes egyedek egyéni takarmányozásának kialakításában és menedzselésében. Az etetést számítógépes rendszer koordinálja, melynek segítségével nyomon lehet követni, hogy az adott tenyészállat mennyit evett, a megfelel-e az adott állapotának, azaz a rendszer külön ellenőrzi a vemhes és a fialt állatokat, valamint a süldőket.

A rendszer az etetés mellett számon tartja, hogy melyik koca hányat fialt, abból mennyi életképes, melyik tenyészkantól vannak az utódok, illetve hogy hogyan változott az adott koca termékenysége, azaz hogy nőtt, vagy csökkent.

A regisztrált adatokat a szerződött belga tenyészközpontban részletesen elemzik, mely alapján a Dalmand Zrt. elvégzi az állomány szelektálását és frissítését. A számítógépes rendszer ezen felül automatikusan szabályozza a termek légcseréjét, fűtését és hűtését. A technológiát szállító céggel való online kapcsolatnak köszönhetően az esetlegesen felmerülő hibákra gyorsan képes reagálni a rendszer.

forrás: portfolio.hu

Nem mellesleg megjegyezném, hogy ezek az Angliából származó "nyolcasmentes" tenyészállatok a RATTLEROW SEGHERS tenyésztelepein látták meg a napvilágot. A mostani beruházással a régió egyik legjelentősebb CORA kocasüldőket előállító tenyésztelepét hozták létre.

A további konzultációs lehetőséget is a RATTLEROW SEGHERS hazai és külföldi szakemberei biztosítják a dalmandi kollégák számára, ugyan úgy, ahogyan a BLUP indexeket és a beltenyésztési együtthatókat is. Természetesen a szakmai együttműködés a későbbiekben is folyamatos, mivel a RATTLEROW SEGHERS nukleusz mesterséges központjában termelő tenyészkanok biztosítják a most betelepített állomány genetikai frissítését és utánpótlását.

Nincsenek megjegyzések: