Oldalak

csütörtök, január 25, 2007

Veszélyben a sertéspiac - a hússzövetség megalapozatlannak tartja az importtilalmat

Minden szakmai indokot nélkülözőnek tartja a japán importtilalom bevezetését a magyar sertéshúsra a hússzövetség ügyvezető titkára.

A távol-keleti ország kereskedői a helyi állategészségügyi hatóságra hivatkozva a Magyarországon észlelt sertéspestis miatt nem vették át magyar szállítóiktól a Japánba irányuló exportszállítmányokat.

Berczik Attila közölte: Japánba 5-6 magyar cég exportál sertéshúst, ezek a vállalkozások szerdán jelezték a szövetségnek, hogy a japán kereskedelmi partnerek nem veszik át tőlük a kivitt szállítmányokat. Magyarországról Japánba évente mintegy 11 ezer tonna sertéshúst exportálnak, mintegy 9 milliárd forint értékben. Ez a mennyiség a magyar export 10-15 százalékát teszi ki.

A szakember érthetetlennek nevezte a japán beviteli tilalmat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a sertéspestist Magyarországon nem a házisertéseknél, hanem a vaddisznóállományban regisztrálták, közel a szlovák határhoz. Hozzátette: északi szomszédunknál évek óta előfordulnak sertéspestises esetek, mind a vad, mind a házisertés állományban.

Veszélyes a japán tilalom

Berczik Attila leszögezte: Magyarországon haszonállatoknál egyetlenegy esetben sem fordult elő sertéspestises megbetegedés. A hússzövetség ügyvezető titkára rendkívül veszélyesnek nevezte, hogy a japán tilalom precedenst teremthet és más országok is kitilthatják piacaikról a magyar árut emiatt.

Az agrártárca szóvivője közölte: Süth Miklós országos főállatorvos levelet írt a japán llategészségügyi hatóságnak, amelyben tájékoztatta a magyarországi helyzetről a távol-keleti ország illetékeseit. Ezt a levelet hamarosan megkapják Tokióban.

A szakember ezért fontosnak tartja, hogy a magyar állategészségügyi hatóság, illetve a kereskedelmi diplomácia pontosan tájékoztassa az ország kereskedelmi partnereit arról: Magyarországon csak a vadállományban fordult elő sertéspestis és az állategészségügyi szakemberek ezt is izolálták.

Túlkínálat keletkezhet a sertéspiacon

Berczik Attila kitért arra is, hogy a japán export időleges meghiúsulása miatt a feldogozó cégeknél több száz tonna eladatlan áru halmozódhat fel, amit már más piacon nem lehet értékesíteni. Emellett túlkínálat keletkezhet a sertéspiacon is, ami leszoríthatja az árakat kilogrammonként akár 40 forinttal is. A szakember szerint a magyar kivitel a távol-keleti országba csak hetek múlva állhat helyre.

Berczik Attila véleményéhez hasonló álláspontot fogalmazott meg Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára (VHT). Azt túlzásnak nevezte, hogy a magyar sertéspiac összeomolna a japán export időleges megszűnése miatt.

Forrás: hirdo.hu/MTI

Nincsenek megjegyzések: