Oldalak

szerda, január 10, 2007

A RATTLEROW SEGHERS és a GENTEC genetikusainak jelentős eredménye a sertések szaporaságával kapcsolatban

Tegnapi publikációm megköveteli, hogy mellékeljem azt a hírt, melyet a GENTEC, a RATTLEROW SEGHERS molekuláris kutatásokra szakosodott vállalata repített a világba a tavalyi év márciusában a kocák genetikai úton történő szaporaságnövelésének új lehetőségéről:

A GENTEC szoros együttműködésben a Rattlerow Seghers-szel, valamint a leuveni és liège-i egyetem kutatóival bebizonyította, hogy a kocavonalak GENTEC-igf2 génmarkerre való szelekciója szaporább és hosszabb élettartartamú kocákat eredményez.

GENTEC-igf2 egy olyan genetikai marker, mely apai öröklésmenetet követve öröklődik. Ez azt jelenti, hogy csak a kantól származó gén aktív és a kocától származó gén pedig inaktív.

A kutatás bebizonyította, hogy azoktól a nagyszülő kanoktól, melyek homozigóták a GENTEC-igf2 génre olyan szülőpár kocasüldők származnak, melyek nagyobb almokat adnak és több malacot lehet tőlük leválasztani. Az szintén beigazolódott, hogy a GENTEC-igf2-re szelektált kocavonalakból származó tenyészkocák élettartama jelentősen meghosszabbodott. Várható, hogy a közeljövőben más tenyésztő cégek is fel fogják használni ezt az új technológiát a saját kocavonalaik tenyésztési programjában.

Háttér információ:

A GENTEC-igf2 egy olyan genetikai marker, melyet a GENTEC fedezett fel, együttműködve az uppsalai és liegei egyetemekkel. Ez az első marker, mely elősegíti mind a koca-, mind a kanvonalak egymástól eltérő irányba történő szelekcióját. A kocavonalak esetében a nagyobb született malacszámra, a kanvonalak esetében pedig a nagyobb izomtömegre történő szelekciót teszi lehetővé. A kutatás eredménye szerint a kocák szaporasága több mint 1,5 malaccal nőtt évente. A GENTEC-igf2, az állati molekuláris genetika területén végzett új fejlesztések eredménye, apai öröklésmenetet követ.

További tájékoztatást az alábbi címen kérhetnek:

Prof. Nadine Buys
GENTEC N.V.
Brusselsesteenweg 168
9280 Lebbeke - BELGIUM

tel. +32-52-350041
fax +32-52-350215
gsm +32-479-500373
e-mail nadine.buys@gentecweb.com

Amennyiben ennek a fantasztikus felfedezésnek a hazai felhasználási lehetőségeiről szeretnének további információkat kapni, úgy forduljanak a RATTLEROW SEGHERS Kft hazai szakembereihez!

Botzheim Tibor: 209-423-845, e-mail:
tibor_b.seghers@t-online.hu
Kristóf Károly: 203-649-011, e-mail: k.karoly@t-online.hu
Szobolevszki Zoltán: 209-425-550, e-mail: zoltansz.seghers@t-online.hu

Nincsenek megjegyzések: