Oldalak

péntek, január 19, 2007

Dánia kihagyja a hampshire-t a tenyésztési programjából!



Az alábbi szűkszavú közleményt lehet olvasni a DanBred honlapján:

Megszűnik a hampshire dédnagyszülő vonal

2007 január 1-től a hampshire fajta nem része többé a DanBred sertéstenyésztési programjának. 2007 január 1-vel a tisztavonalú hampshire termékenyítések le lettek állítva a nukleusz állományokban. Az állomány fokozatosan lecsökken és a következő években „csak” a Danline HD kanok előállításánál kerül felhasználásra.


Ismerve a hampshire hazai tenyésztésben betöltött jelentős szerepét, kutakodni kezdtem a világhálón és nem volt nehéz rábukkanni a Pork Magazine, illetve a PigInternational által megjelentetett terjedelmesebb cikkekre.
Mindkét orgánum azonos okokat jelölt meg a döntés hátterében. Írásaik szerint mára már sem teljesítményileg, sem állategészségügyileg nem indokolt a dán hampshire bevonása a korábbi 4 vonalas keresztezési programba, mely így csak lapályból, nagyfehérből és a durocból áll majd. A DanBred oldaláról származó teljesítmény adatok, amivel elégedetlenek voltak:


állomás

állomány

hím

hím

nőstény

Napi testtömeggyarapodás 1,5-30 kg

-

362

366

Napi testtömeggyarapodás 30-100 kg

869

844

815

Takarmányértékesítés

2,42

-

-

Színhús %

62,1%

62,0%

61,9%


Míg korábban a dán vágósertések közel 10%-os vérhányadban is tartalmazhattak hampshire géneket, ez az arány mára már 4% alá csökkent. A cikkek szerint Dániában a hampshire felhasználása főleg az utóbbi két évben csökkent drámaian annak köszönhetően, hogy a termelők úgy vélik, hogy a PMWS, vagy más néven cirkovírus okozta megbetegedések gyakrabban fordulnak elő hampshire keresztezett kanok utódainál.Természetesen a döntést az is elősegíthette, hogy a világban már régóta cikkeznek az RN gén (mely a stresszgénhez hasonlóan kedvezőtlen húsminőségért felelős) és a hampshire állományok kapcsolatáról. Ez a húshiba egy olyan országnál, ahol a nemzetgazdaság egyik meghatározó eleme a sertéshús export megengedhetetlen.

Azt követően, hogy a világ egyik legerősebb és legnagyobb sertéstenyésztő nemzete hosszas mérlegelés után meghozta ezt az igen súlyos döntést több kérdés merül fel:


  • Mi lesz a fajta sorsa, van-e az árutermelésben jövője?

  • Lesz-e még olyan bátor tenyésztő, aki hampshire vérhányadú utódokkal képzeli el a telepét?

  • A hazai hampshire tenyészállományok teljesítmény paramétereikben felülmúlják-e a dán állományokat?

  • A hazai hampshire vérhányadú állományoknál is kimutatható-e az összefüggés a cirkovírus és a hampshire jelenléte között?

Nincsenek megjegyzések: