Oldalak

szerda, január 31, 2007

A magyar-román kolbászháború videós bizonyítékai

Rejtett kamerás felvételek azt hivatottak bizonyítani, hogy a beutazó román állampolgárokat a magyar vám- és pénzügyi ellenőrök zaklatják.

Öt videófelvételt tett közzé kedden honlapján romanialibera.ro a bukaresti Romania Libera, amelyeket a magyar-román határon a napilap munkatársai rejtett kamerával készítettek.
A felvételek azt hivatottak bizonyítani, hogy a beutazó román állampolgárokat a magyar vám- és pénzügyi ellenőrök zaklatják, ürügyeket keresve a határátlépés megnehezítéséhez, s hogy jogellenesen nem csupán a jövedéki adóköteles dohánytermékeket és alkoholos italokat ellenőrzik, hanem esetenként a magánfogyasztásra szállított élelmiszerek miatt fordítnak vissza személyeket.
Korábban a lap többször szóvá tette, hogy a magyar pénzügyi ellenőrök méltatlanul bánnak a román turistákkal, s elkobozzák a náluk lévő élelmiszert vagy pedig arra kötelezik őket, hogy azt kidobják. A magyar cáfolat nyomán lap riporterei temesvári üzletben vásárolt kolbásszal és szalonnával vágtak neki a magyar határnak. A magyar vámszervek egyik alkalommal tüzetes műszaki ellenőrzésnek vetették alá a gépkocsijukat, s azért fordították vissza őket, mert a gépkocsi szélvédőjén kis méretű repedést fedeztek fel. Több másik alkalommal pedig amiatt, mert a csomagtartóban talált élelmiszert kifogásolták, s azt közölték, hogy élelmiszert tilos bevinni Magyarországra. A Nagylaknál és Battonyánál rögzített videófelvételek kerültek most az újság honlapján bizonyítékként nyilvánosságra.
A Románia Libera hetek óta folyamatosan sérelmezi azt az elbánást, amelyben a magyar vámszervek a román turistákat részesítik, s azt a tényt, hogy például a román kolbászt és szalonnát nem engedik be Magyarországra. A lap szerint az is kifogásolható, hogy a magyar szervek mindig más ürügyet keresnek annak érdekében, hogy a határátlépésre jelentkezett személy átkelését megnehezítsék vagy lehetetlenné tegyék. Az öt - egyenként három-négy perces, elég gyenge minőségű - felvétel ezt hivatott bizonyítani. A lap tudósításaira utalva, Dan Voiculescu szenátor, a Konzervatív Párt elnöke azt követelte, hogy a román szenátus külügyi bizottsága hívja meg Terényi János bukaresti magyar nagykövetet, s kérjen tőle tájékoztatást a határon tapasztalt helyzetről. Voiculescu úgy vélte, a magyar vámosok tetszőlegesen alkalmaznak nem létező jogszabályokat, hogy a román turisták Magyarországra jutását megakadályozzák. Szerinte furcsa ugyanis, hogy valamennyi határátkelőn más és más szabályok szerint folyik a Magyarországra történő beléptetéskor az ellenőrzés. Lapunk kérdésre a Terényi János nagykövet közölte: román részről ilyen jellegű megkeresést-meghívást nem kapott.
Dan Voiculescu szenátort több próbálkozás után sem sikerült elérnünk. Lucian Lorin, a KP sajtóirodájának vezetője a Népszabadságnak elmondta: pártjának elnöke nem csupán a sajtóból származó értesülésekre alapozta követelését, hanem más forrásokból származó információkra is.
  • Brüsszelbe eddig nem érkezett hivatalos román panasz a határon folytatott gyakorlattal kapcsolatban. Értesülésünk szerint viszont hazánk jogértelmezési kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz annak megállapítására, hogy az utasforgalomban behozott hústermékekre, azaz a "szál kolbászra" is vonatkozik-e a sertéspestis miatti uniós tilalom. A bizottság ezt szóban már közölte ugyan, de a magyar EU-diplomaták írásban is szeretnék látni.
    Az Európai Bizottság egyelőre továbbra is úgy látja: a magyar-román határon lefolytatott ellenőrzés összhangban van az európai előírásokkal; a bukaresti Romania Libera hétfői írása pedig nem keltett figyelmet Brüsszelben - derül ki Kovács László vámügyi EU-biztos lapunknak adott nyilatko-zatából.
    - Ezt a kérdést ma Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter is szóba hozta velem tárgyalva. Ismereteim szerint a határon nem vámellenőrzést tartanak, ennek jogi alapja ugyanis Románia EU-csatlakozásával megszűnt - mondta Kovács, részletezve, hogy (mint más tagállamok ellenőreinek is), mit áll jogában a magyar hatóságoknak megvizsgálni. - Jogosan ellenőrzik a jövedékiadó-köteles termékek mennyiségét. Cigarettából például 200 szál hozható be adómentesen, mivel Bukarest 2009 végéig átmeneti mentességet kapott az EU minimális adókulcsának alkalmazására. Ugyancsak jogosan ellenőrizhetik a szeszes ital menynyiségét - fejtette ki a biztos, hozzátéve: az uniós előírások szerint az ellenőrzés mindamellett nem lehet "diszkriminatív és rendszeres". Kovács jelezte a román miniszternek, hogy az országban korábban működött, de az EU-csatlakozással bezárt vámmentes üzletek megmaradt raktárkészletéből nem kerülhet áru uniós forgalomba. Kovács hangsúlyozta: külön kérdés az élelmiszer-biztonsági vizsgálat, "ami szintén megfelel az uniós szabályozásnak." (Sz. L.)

Tibori Szabó Zoltán

Forrás: nol.hu

Nincsenek megjegyzések: