Oldalak

kedd, január 09, 2007

Genetikai marker előrejelzi a sertés alomszámát

A nagyobb sokszor jobb amennyiben az alomnagyságról beszélünk, főleg ha ez malacokra vonatkozik.

A kutatók a nebraskai Clay Centerben található Egyesült Államokbeli Húshasznú-állat Kutatási Központ Mezőgazdasági Kutató Szolgálatánál (ARS), azonosítottak egy genetikai markert, mely a sertéstenyésztők segítségére lehet megnövekedett méhkapacitású és alomszámú állatok kiszelektálásában. Ez a genetikai felfedezés fellendülést hozhat a sertéstenyésztés hatékonyságában.

Hogyan működik a marker? Jeffrey L. Vallet a kutatás vezetője és kollégái egy egyszerű nukleotid polimorfizmust, vagy SNP-t (single nucleotide polimorphism) fedeztek fel az erythropoietin receptor génjén. Az erythropoietin hormon ehhez a receptorhoz kötődik és stimulálja a vörösvértestek termelését.

Az SNPk genetikai változatok, melyek az állatok genetikai értékéről hordoznak információkat, amit a tenyésztési programokban lehet felhasználni. Két egymással nem rokon sertés populáció tanulmányozása során a kutatók kimutatták, hogy ez az újonnan felfedezett SNP összekapcsolódik a megnövekedett alomszámmal, a sertés üzletág szempontjából egy igen fontos tulajdonsággal.

Az SNP vagy T vagy C allélt hoz létre – az allél egy gén két változata, mely a tulajdonságokért felelős, úgy mint például az embereknél a haj-, vagy a szemszín. A tanulmány szerint sertéseknél a T alléllel rendelkező kocáknak átlagos almai egy-két malaccal nagyobbak voltak a C alléllel rendelkező kocák almainál.

A T allél alacsony gyakorisággal fordult elő a tanulmányozott állományban, de ez egy előnyös genetikai különbség. Nos, hogyan lehet ezt a sertés tenyésztés fejlesztésére felhasználni?

Valet és Bradley A. Freking genetikus kifejlesztett egy módszert, mellyel azonosítani lehet az SNPt az egyes kocáknál. Az előnyös SNP allél gyors azonosításának módszere egy nap lehetővé teszi majd a tenyésztőknek, hogy nagyobb méhkapacitású és alomszámú kocákra szelektáljanak, így megnövelhetik a termelés hatékonyságát.

Az ARS az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának vezető tudományos kutató ügynöksége.

Forrás: Laura McGinnis, USDA

Nincsenek megjegyzések: