Oldalak

vasárnap, január 07, 2007

FDA: A klónozott állatok húsa biztonságos

A kormányzat (USA szerk.) csütörtökön (2006. 12. 28. szerk.) bejelentette, hogy a klónozott állatoktól származó élelmiszer fogyasztása biztonságos. Több mint öt éves tanulmányozás után az Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrzési Hivatal (FDA) arra a következtetésre jutott, hogy a klónozott állatállomány „gyakorlatilag megkülönböztethetetlen” a hagyományos állatállománytól.

Az FDA úgy hiszi, hogy „klónozott marháktól, sertésektől, és kecskéktől származó a hús és tej ugyan olyan biztonságos, mint azok az ételek, melyeket mi mindennap fogyasztunk” mondta Stephen F. Sundlof, az FDA Állatgyógyászati készítmények Központjának igazgatója.

A tisztviselők nem gondolják, hogy külön cimkézésre lenne szükség, habár a jelöléssel kapcsolatos döntés még függőben van.

Az még kevésbé világos, hogy a vásárlók megvennének-e ilyen terméket.

A klónozással összefüggő ismeretlen egészségügyi kockázatokra tekintettel az FDA 2001-ben a klónozott állatoktól származó hús és tej értékesítésére önkéntes moratóriumot vezetett be. A hivatal ma nyilvánosságra hozandó „kockázat értékelése” több mint 300 oldalt tartalmaz a klónok élelmiszer láncba való bekerülésének lehetséges hatásairól, mondta forrásunk, akinek nincs felhatalmazása, hogy a nyilvánosság előtt beszéljen a bejelentésről.

„A tanulmányok egyike sem… azonosított semmilyen táplálkozási vagy toxikológiai szempontból jelentős eltérést a hús vagy a tej összetételében,” szerepel az állatok szaporodásával foglalkozó szakmai lap a Theriogenology január 1-én megjelenő cikkének tervezetében. A cikket az FDA Állatgyógyászati készítmények Központjának tudósai írták.

Bár a klónozott állatok biztonságossága nem kérdőjelezhető meg, a közvélemény azonban egy más kérdés, mondta Michael Fernandez az Élelmiszer és Biotechnológiától. A nonprofit szervezet szeptemberi felmérése szerint az emberek 64%-ának volt fenntartása az állatok klónozásával kapcsolatosan. „Az világos, hogy az embereknek fenntartásai vannak, amik függetlenek a biztonságosságtól,” mondta.

Az állatok klónozása 1996-ban érkezett el a Dolly nevű bárány világra jöttével. A klónozás az az eljárás, amikor egy kifejlett állatból származó testi sejtet egy ugyanazon fajhoz tartozó egyed sejtmagjától megfosztott petesejtjébe injektálnak, majd ezt elektromosan ingerlik, hogy a petesejt úgy higgye, hogy megtermékenyült. Amennyiben minden jól sikerül, az anyaállat, melybe a petesejtet beültetik az eredeti kifejlett állat pontos mását – genetikai ikertestvérét – hozza világra.

Az eljárás nem túl hatékony; legalább 100 próbálkozásra van szükség egy élve született utódhoz. A klónoknak magasabb az esélye az idő előtti elpusztulásra, és a születési rendellenességekre, a Theriogenology lap szerint.

Az újságcikk szerint a klónozás túl drága ahhoz, hogy vágásra szánt állatokat állítsanak elő segítségével. Inkább arra számítanak, hogy a klónozást főleg az olyan állatok lemásolására fogják használni, melyeknek kiváló tulajdonságai vannak, úgymint magas tejtermelő képesség, kiváló hús márványozottság, vagy gyors növekedés. Ezeket az állatokat lehet majd a vágóállatok előállítására felhasználni.

Ha az FDA jóváhagyja az ilyesfajta termék értékesítést, nem kell majd megkülönböztetni, hogy klónozott állattól, vagy az utódaitól származnak.

Forrás: Elizabeth Weise, USA TODAY

Nincsenek megjegyzések: